3 tips för att bli en bättre fotograf

Här kommer tre nya tips från Maja och Elin som driver fotopodden FattaFoto.

Lyssna på podden här

Att ha koll på din kamera, gå kurser och utbildningar för att lära dig och utvecklas är absolut en självklarhet, men det som verkligen gör skillnad och som gör dig till en bättre fotograf sitter djupare än så!

Nischa dig

Ja vi vet, alla tjatar om det och vi vet att det är svårt MEN det gör skillnad! Låt säga att du ska göra en familjefotografering och letar efter en fotograf, känns det mest lockande att boka en fotograf som gör alla typer av fotograferingar eller någon som är specialiserad inom familjefotografering? Känns självklart! Så välj 1 max 2 nischar, gärna som hör ihop, det blir lättare för dig och lättare för dina kunder!

Med det sagt betyder det inte att du inte KAN ta andra typer av fotograferingar, bara att du marknadsför dig i de du valt som din nisch!

Jobba på ditt varumärke

Detta kan ta sin tid men är så värt det! Att utveckla sitt helt egna varumärke alltså dig själv och det du vill kommunicera utåt är ju så jäkla roligt! Varumärke berör allt ifrån färgskalor, logga, hemsida, till bildstil. Inte bara det utan även hur du vill kommunicera med dina kunder både via mejl, i verkliga livet och på sociala medier, vilka värderingar har du och vem är din målkund? Hur väljer du att arbeta? Vad är viktigt för dig och vad vill du nå ut med? Vad gör DIG och just DITT varumärke speciellt? Idag är vi alla fotografer och branschen är tuff. Det är inte alltid bara bilderna som avgör utan allt runt omkring. Hur det känns för din kund när de besöker din hemsida, vem du är som person och vad du förmedlar. Gillar dina kunder dig som person och de du förmedlar utåt så har du fått bokningen!

Jobba detaljerat på ditt varumärke och se till att allt är en röd tråd!

Välj det som DU älskar och inte det du tror att alla andra vill ha!

Det kommer kännas som en lättnad för dig att fota det som du själv älskar! Vi har alla varit där då man fotar allt och kanske fotar något för att vi tror att alla andra vill ha det. I längden kommer inte det att hålla tyvärr. Om du ska orka och tycka ditt arbete är roligt under en lång period funkar det inte att göra som du tror alla andra vill. Det är en sådan skön känsla när man hittat rätt, och vet ni vad? Det kommer synas utåt, gör du det du älskar så kommer du locka de kunder som älskar samma som dig, alltså dina målkunder! Målkunder tenderar också att rekommendera dig mer än kunder som inte bokar dig för just den stil och den personlighet du har!

Våga ta steget!

Få mer inspiration på fattafoto.se