5 tips att göra off season

Vi är så glada över att inleda ett samarbete med podden FattaFoto. De kan hjälpa oss både med inspiration och kunskap inom fotografering. Så om du är intresserad av foto, missa inte podden, nya avsnitt varje torsdag.

Och mejla oss gärna på network@frilansfinans.se om du har frågor eller ämnen du vill att de tar upp. Här är 5 tips från Maja och Elin som driver FattaFoto.

Off season behöver inte vara tråkigt – tvärtom

Det finns så mycket att hitta på när alla dagar inte är fulla med jobb, jobb, jobb. Off season behöver absolut inte vara tråkig, tvärtom finns det så mycket roligt att göra och det kan vara avgörande för din verksamhet. Ta vara på dessa stunderna och ta del av några av våra tips nedan.

Jobba med ditt varumärke

Ditt varumärke är det som syns utåt och som gör dig unik, det som skiljer just dig från alla andra fotografer. Ditt varumärke är så viktigt att bygga upp och ta hand om. Ta tiden att gå igenom eller bygga upp ditt varumärke från grunden. Allt ifrån färgskalor, värdeord, ditt arbetssätt och vad vill du förmedla utåt. Din bildstil och din nisch ska vara tydlig och egen. Din personlighet är så viktig att få fram, våga visa dig själv och din personlighet i sociala medier för att skapa en starkare kontakt med dina kunder. Annat som hemsida, logga och materiella saker ska hänga ihop i en röd tråd. Dina kunder bokar oftast dig för den du är. Ditt varumärke ska visa dig!

Egna projekt

Att fota för din egen skull är superviktigt. Att dra igång ett fotoprojekt med dina egna idéer tar bort pressen och boostar din kreativitet. Ibland kan man glömma bort varför man började fotografera, påminn dig själv genom att göra något du själv älskar.

Hitta nya kunder & ta hand om dina gamla

Nu har du tid för annat än att bocka av alla dina to do’s. Här har du chansen att hitta nya kunder och nya sätt att marknadsföra dig på. Genom ett väl genomarbetat varumärke och en strategi för hur du ska jobba med marknadsföring hittar rätt kunder till dig. Nätverka och var bjussig, jobba med samarbetspartners inom din nisch för att sprida din verksamhet. Det finns så mycket sätt att hitta nya kunder på, djupdyk i det som intresserar dig. Glöm inte heller bort dina gamla kunder, skicka julkort med en print, ge något extra för framtida bokningar och påminn om att du finns.

Våga ta det lugnt & ladda upp

När man håller ett högt tempo en stor del av året kan det kännas konstigt att sakta ner. Våga ta vara på den lugna stunden och ta hand om dig själv och gör andra saker du älskar. Kreativitet skapas oftast när du gör något annat. #workhard är en populär hashtag på sociala medier men är det verkligen något att sträva efter? Jobba hårt är toppen men absolut inte hela tiden, lyssna på din kropp och passa på att ladda upp.

Investera i dig själv!

När alla dagar inte är fulla med jobb jobb jobb har du verkligen chansen att investera i dig själv. Passa på att lära dig något nytt genom att köpa en kurs eller gå en workshop.
Gå på nätverksträffar och träffa nya människor. Vi vet att fotografyrket kan vara ett väldigt ensamt jobb men det behöver inte vara det. Hitta personer där ni kan få utbyte och hjälp av varandra. Du är ju faktiskt den viktigaste personen i din verksamhet, så samla mer kunskap, få nya kontakter och ladda upp med ny energi för nästa säsong.

TIPS: Fatta Foto har 2 olika workshops till hösten, kika in på www.fattafoto.se för att se mer och lyssna på podden!

Ladda ner och spara 5 tips att göra off season (öppnas som pdf)