Bygg din egen hemsida

Världens första hemsida publicerades 1993 och handlade om just det; hur internet egentligen fungerar. I år firar hemsidan 23 år, sedan dess har en del hänt – nu är hemsidan betydligt vanligare och såväl privatpersoner, företag, kommuner, ja till och med städer har en närvaro online. Idag anses hemsidan vara nästintill en hygienfaktor men det är inte lika självklart hur man ska gå tillväga för att skapa sin egen.  

Att internet är en viktig kanal när det kommer till marknadsföring är alla rådande överens om. Hemsidan är dock inte bara till för stora organisationer och företag, även egenföretagare och egenanställda ska enligt Mathias Lilienberg, VD på Din Studio ha en hemsida för att öka sina möjligheter att synas, få uppdrag och bygga sitt varumärke.

En hemsida behöver inte vara komplicerad att bygga. Nu finns det verktyg som gör det möjligt som egenanställd att skapa sin egen hemsida utifrån redan färdiga ”mallar”. Ett sådant verktyg är Din Studio som sedan 10 år tillbaka gjort det enkelt att skapa sin egen hemsida. Med Din Studio tar det bara ca 4 minuter att skapa sin hemsida, och dessutom ingår det både marknadsföring och möjligheter att dela information via sociala medier i verktyget.

–       På så sätt är det enklare att få många besökare till sin hemsida, säger Mathias.

En fördel med att som egenanställd bygga sin hemsida själv, istället för att ta in någon som gör det åt en, är att det är snabbt och billigt att göra uppdateringar när det behövs. Givetvis betyder detta lite arbete för den egenanställde, men i relation till dyra konsulttimmar menar Mathias att många väljer det förstnämnda. Mathias berättar att deras användare i snitt lägger någon timme i veckan på underhåll och utveckling. För uppdatering kommer att krävas. Dessutom vill folk i dag lära sig hur hemsidor och Internet fungerar.

När du påbörjar byggandet av din hemsida kan det vara klokt att börja bygga utifrån en startsida. Startsidan ska vara spännande och innehålla inspirerande och informativ text och bilder så att besökaren vill stanna kvar. Addera därefter fler sidor som behandlar olika för dig relevanta områden. Det viktigaste är att det är lätt att navigera på sidan, att besökarna enkelt kan hitta det man söker, menar Mathias. En otydlig struktur och för mycket information är vanliga ”fel” många gör och som kan vara avgörande för hur hemsidan och verksamheten uppfattas. Mathias ger fem tips att tänka på för att sätta upp en framgångsrik hemsida:

  1. Det ska finnas proffsiga och snygga bilder.
  2. Texterna på hemsidan ska vara korta och relevanta.
  3. Det ska finnas en tydlig sidstruktur så det blir lätt att hitta.
  4. Kontaktuppgifterna till företaget är ett måste, adressuppgifterna får gärna kompletteras med en karta.
  5. Hemsidan måste frekvent uppdateras med den senaste informationen kring ditt företag eller dess omvärld.