Egenanställning – det enkla sättet att fakturera för extraknäcken

Har du funderat på att börja frilansa eller ta på dig mindre projekt vid sidan av studier eller jobb? Men du vill inte starta eget företag för du vill slippa den administration som följer med det. Då kan egenanställning vara en lösning för dig.

 

Som egenanställd kan man fakturera utan att ha eget bolag och f-skatt. Det superenkelt att komma igång, och man kan fakturera för enskilda uppdrag, mindre projekt eller helt enkelt då man vill fokusera på det man gör bäst – och slippa tänka på administration och ekonomi. 

Det fungerar lika bra för dig som vill bygga upp erfarenhet och skapa referenser under studietiden som för dig som vill ta på dig jobb vid sidan av ditt ordinarie jobb. Kort sagt närhelst du behöver kunna fakturera.

Maria Dufva – kriminologens resa från fast anställning till frilans och egenföretagare. 

Som egenanställd fakturerar blir man anställd av ett egenanställningsföretag, till exempel Frilans Finans, under de timmar eller dagar som man har ett uppdrag. Och det är därför Frilans Finans som sköter allt mot Skatteverket som man annars måste göra om man har eget företag, till exempel momsinbetalningar och redovisning.

En annan fördel med att vara egenanställd är att man får sin lön skattad och klar direkt in på sitt bankkonto, oftast bara några dagar efter att man skickat fakturan. Man får alltså lön snabbare än om man hade fakturerat som företagare, och man slipper tänka på inkasso och tjata på kunder som inte betalar.  I slutet av året är inkomsten från Frilans Finans förtryckt på inkomstdeklarationen, så det skiljer sig inget från en vanlig anställning.

Allt som krävs för att komma igång och kunna arbeta som egenanställd är att man har ett konto hos Frilans Finans. Det tar ca 2 minuter att skapa, är helt kostnadsfritt och innebär inga förpliktelser. Och sen är det bara att fokusera på det roliga, att hitta och utföra uppdragen.

 

Här kan du läsa mer om hur det fungerar: https://www.frilansfinans.se/sa-har-fungerar-det/

Det här innebär det att vara egenanställd via Frilans Finans:

  • Egenanställning är ett alternativ till att starta eget företag då det möjliggör att fakturera som privatperson.
  • Man kan ta både långa och korta uppdrag, under tiden man utför uppdraget är man anställd av Frilans Finans.
  • På bara några minuter kan man skapa ett konto och skicka sin första faktura.
  • Man får lön för sitt uppdrag, skattad och klar. I normalfallet inom fem bankdagar efter att Frilans Finans godkänt fakturaunderlaget.
  • Att ansluta sig till Frilans Finans är gratis. Det finns inga fasta kostnader, när man fakturerar dras istället en administrativ avgift av om 6 procent av fakturabeloppet.
  • Som egenanställd har man alltid en olycksfalls- och livförsäkring. Man omfattas också av en ansvarsförsäkring.
  • Som egenanställd kan man fokusera helt på sina uppdrag och lägga minimalt med tid på administration