Fakturera utan eget företag eller starta eget?

När du bestämt dig för att starta egen verksamhet och har en affärsidé på plats och potentiella kunder i åtanke, då är det dags att fundera på i vilken form du vill driva din verksamhet.

Här tar vi upp tre former som du kan driva din verksamhet i – aktiebolag, enskild firma och egenanställning. Så när passar då vad?

Aktiebolag

Aktiebolag är en företagsform som ofta styrs av en styrelse och en VD och kan ha flera delägare, aktieägare. Aktiebolaget är en juridisk person med eget organisationsnummer, det
innebär möjlighet att i företagets namn, anställa och ingå affärsavtal. Det innebär också att
delägarna inte är personligt ansvariga för företagets juridiska och ekonomiska förbindelser,
däremot har styrelsen ett ansvar för aktiebolags skötsel och att det följer lagar och regler
samt att skatter och avgifter betalas. För att starta aktiebolag i Sverige krävs ett insatskapital på 50.000 kronor. Aktiebolaget ansvarar för bokföring och redovisning. Anställda i bolagen kan ta ut lön och aktieägarna kan även ta ut aktieutdelning.

+
Juridiskt och ekonomiskt ansvar begränsat till styrelsen
Kan anställa om företaget växer


Kräver kapital och administration
Lång startsträcka
Kräver förståelse för lagar och regler kring att bedriva aktiebolag

Enskild firma

En enskild firma (enskild näringsidkare) är lättare att starta då det inte kräver något startkapital, däremot betalar man en avgift för att registrera sig som enskild näringsidkare och att anmäla eventuellt företagsnamn https://bolagsverket.se/pb/priser/enskild. En enskild firma har inte något eget organisationsnummer utan det är det samma som ditt personnummer, det innebär också att det är du personligen som är både ekonomiskt och juridiskt ansvarig.

Med enskild firma sköter du själv din fakturering, är ansvarig för bokföring, redovisning och deklaration. Du kan göra avdrag, det vill säga du behöver inte betala moms på inköp för företagets räkning.

+
Enklare att starta
Kräver inget startkapital


Innebär juridiskt och ekonomiskt ansvar
Mer administration
Kräver förståelse för lagar och regler kring att bedriva eget företagande

Egenanställning

Egenanställning innebär att du fakturerar som privatperson genom ett egenanställningsföretag. Du skapar fakturor i ett fakturaverktyg, som egenanställningsföretaget skickar till din kund. Egenanställningsföretaget betalar in alla avgifter till skatteverket och du får lön, skattad och klar, och inkomsten kommer förtryck på din privata deklaration. Du blir anställd för perioden fakturan avser och behöver därför inte sköta bokföring och redovisning. För att sköta det administrativa tar egenanställningsföretag ut en fast avgift i procent som dras från varje faktura. Som egenanställd har du begränsade möjligheter till avdrag eftersom du är privatperson. Vad du kan göra avdrag för kan du läsa här https://frilansfinans.se/fragor-och-svar/avdrag/

+
Behövs inget startkapital och uppstartskostnad
Inget juridiskt ansvar eller ekonomisk risk


Avgift till egenanställningsföretaget
Mindre möjlighet att göra avdrag

 

Ring eller mejla oss så hjälper dig med alla dina frågor, varje vardag 9-17.