Fem anledningar som visar på att vem som helst kan bli egenanställd

Magiker, grafiska designers, ljudtekniker, översättare eller byggarbetare – listan av yrken bland egenanställda kan göras lång. När man ser över vilken bredd av yrken det finns bland egenanställda blir det tydligt att vem som helst kan bli egenanställd. Kanske är det också talande för att behovet av självbestämmande, trygghet och avlastning kring administration finns där oavsett yrkesgrupp. Snarare än yrken är det alltså andra faktorer som förenar många egenanställda: här har vi listat fem anledningar till att man väljer egenanställning.

 

Olika yrken, liknande behov
Trots att egenanställda finns representerade inom vitt skilda yrken är vissa anledningar till valet av organisationsform återkommande. Det finns även andra organisationsformer som kan möta olika behov, och det är alltid klokt att läsa på kring vad som passar ens unika situation bäst. Men just egenanställning brukar inte minst bli aktuellt när man vill…:

 

Fokusera helhjärtat på sin grej
Många upplever att administration kan vara betungande och ta för mycket tid och energi, som annars hade kunnat läggas på ens verksamhet. Att kunna släppa ansvar för administration, inkasso och skattehantering frigör tid för det som är kärnan i ens verksamhet och det man sannolikt gör allra bäst.

 

Kombinera annan sysselsättning med frilansande
De så kallade kombinatörerna är en annan stor grupp bland egenanställda. De har en annan sysselsättning, till exempel en traditionell anställning eller studier, som de kombinerar med sin frilansarverksamhet. Det kan handla om alltifrån ett passionsprojekt man gör vid sidan av sitt yrke till att ta uppdrag för att dryga ut plånboken.

 

Få in en fot på arbetsmarknaden
Det är inte alltid helt lätt att ta sig över trösklarna in på arbetsmarknaden. Oavsett vilket yrke man vill ägna sig åt är erfarenhet en hårdvaluta i arbetslivet. Samtidigt kan högt ställda och stelbenta krav från arbetsgivare göra det svårt att ens få en chans att bevisa sig själv. I dessa fall kan uppdragsbaserat arbete öppna nya dörrar och fungera som en språngbräda in i arbetslivet.

 

Sondera terrängen för affärsidén
Det är viktigt att komma ihåg att frilansande i allmänhet och att starta ett eget företag i synnerhet kommer med en del risker. Även för den mest ambitiösa entreprenören kan det därför vara klokt att skynda långsamt. Med egenanställning kan man ta tempen på sin affärsidé och få en känsla för skiften i uppdragsgivares behov innan man går vidare och startar ett eget företag.

 

Läs mer: Allt fler vill starta eget – vad är det som hindrar dem?

 

Få mer tid till annat
Enkelheten i att fakturera utan företag och den tid det besparar är en annan vanlig anledning till att man väljer att bli egenanställd. Mer tid till ett fritidsintresse, sin familj, avkoppling eller något helt annat – oavsett hur man spenderar sin extra tid ser många värdet i mer frihet och flexibilitet.

 

Egenanställda – ett tvärsnitt av Sverige
Det spelar såklart ingen roll vad ens behov är, och det är väl precis det som är poängen. Ovanstående exempel är bara ett axplock av de anledningar som kan tänkas ligga bakom ett beslut om att bli egenanställd. Från pensionärer som vill fortsätta arbeta efter pensionen till studenter i början av sin karriär: egenanställning samlar alla typer av yrken och människor, runtom i hela Sverige. En salig blandning människor som på sina olika håll omsätter drömmar i praktiken, driver Sveriges näringsliv framåt och bidrar till vår gemensamma välfärd.