Frilans och frilansjobb – hur funkar det?

Att jobba som frilans och ta frilansjobb ger för många en känsla av frihet och att kunna styra över sin tid. Det kan också vara att ta steget och testa sin affärsidé. Men vad betyder det och hur gör man egentligen om man vill börja frilansa?

Det största skillnaden är att istället för att vara anställd och få lön från en arbetsgivare så fakturerar du istället en uppdragsgivare. När du är anställd behöver du inte själv tänka på skatt och sociala avgifter, utan det betalar din arbetsgivare in till Skatteverket. Men om du frilansar är det du själv som ansvarar för att avtala vilket arbete du ska utföra, skicka faktura samt betala in skatt och sociala avgifter. En av fördelarna med eget företag är att du kan göra inköp momsfritt och göra avdrag för kostnader kopplat till företaget.

Att jobba som frilans med eget företag betyder alltså att du har frihet, men också ansvar.

Frilans som egenanställd

Det finns ett annat snabbare och enklare sätt för att komma igång och börja testa sin idé och verksamhet – nämligen att bli egenanställd. Man kan förenklat säga att egenanställningen är ett mellanting mellan att vara anställd och ha eget företag. Du hittar dina uppdrag själv och kommer överens om ett pris med kunden, du fakturerar sedan genom ett egenanställdningsföretag och blir därmed anställd för den period som uppdraget avser. Det innebär att egenanställningsföretaget betalar in skatt och sociala avgifter, detta mot en administrativ avgift på några procent av fakturabeloppet. Så du kan fokusera på att hitta uppdrag och slippa det administrativa arbetet.