Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Kan sidoprojekt bli stort även i Sverige?

Undersökningar visar att var tredje amerikan har ett så kallat “side hustle”, ett sätt att tjäna pengar vid sidan av sitt vanliga jobb. Något som säkert får många av oss svenskar att höja på ögonbrynen då detta fenomen fortfarande är mindre vanligt i Sverige.

Det finns visserligen socioekonomiska förklaringar för att side hustles är så stort i USA. I USA finns det inte ett lika utbyggt socialt skyddsnät som i många europeiska länder, vilket innebär att vissa kan behöva mer än en inkomst för att klara alla utgifter. En annan förklaring kan vara mer kulturell, att det finns en starkare kultur av entreprenörskap och företagande i USA.

Men betyder det att side hustles inte kan bli stort även i Sverige? Om man tittar på de vanligaste anledningarna till att starta ett side hustle så ger det i stället en bild som genast ger en högre grad av igenkänning för oss svenskar. Ofta handlar det nämligen om en vilja och en drivkraft att kunna styra över sin egen tid snarare än rent ekonomiska skäl.

Under coronapandemin har många insett fördelarna med att jobba hemifrån – även i Sverige. För en del av dem kan det kanske vara lockande att ersätta ett kontorsjobb med fasta tider och pendling in till kontoret med ett par olika side hustles, där de kan styra över sin egen tid. Kanske kombinera någon typ av frilansjobb med att hyra ut någon form av fastighet samt en hobby som går att tjäna lite pengar på – till exempel odling.

Men vad ska man då tänka på när om man vill starta ett side hustle? Eller ett sidoprojekt, som man kan kalla det på svenska.

 

Läs även: 6 tips för dig som vill driva eget

 

Satsa på något du tycker är kul

Det kan vara klokt att välja att starta ett projekt inom ett område som du brinner för och som ger dig glädje och energi. För det är ju inte säkert att affärsidén funkar. Som att dina sticklingar går att sälja, för att återknyta odlingsexemplet. Men om du tycker det är roligt att prova så kanske resan är viktigare än målet. Och om försäljningen funkar så är det givetvis också enklare att hålla motivationen uppe att fortsätta om du har roligt när du håller på med ditt projekt.

 

Hur hög tröskel är det att komma i gång?

En del affärsidéer kan vara komplexa att komma i gång med, till exempel kräva olika former av tillstånd eller dyr utrustning. Men inte alla. Att exempelvis frilansa inom något som du redan är intresserad av kräver ofta inga inköp eftersom du kan använda utrustning som du sannolikt redan har. Är du duktig på att fota har du antagligen en kamera och om du är duktig på att programmera så har du antagligen en dator – till exempel. Genom att använda tjänster som Frilans Finans så är det också enkelt att komma igång med att ta betalt för dina tjänster.

 

Är det skalbart?

Att en affärsidé är skalbar innebär att arbetsbördan inte ökar i samma takt som försäljningen ökar. Fler kunder innebär inte automatiskt mer jobb. Affärsmodellen är konstruerad för att kunna hantera många kunder lika lätt som den tidigare kunde hantera ett färre antal kunder.

Om du till exempel säljer kurser och utbildningar så skulle du kunna tillhandahålla dessa digitalt och på så sätt kunna sälja samma utbildning till flera kunder utan att det innebär särskilt mycket mer jobb för dig.

 

Läs även: Egenanställning – det enkla sättet att fakturera för extraknäcken

 

Markus Welin är skribent på Sidoprojekt.nu, en inspirationsblogg som listar olika “side hustles”. Han analyserar även digital kommunikation och utveckling på mwcom.se.