Så löser du sommarjobbet

Sommaren närmar sig med stormsteg, och de eftertraktade sommarjobben blir allt svårare att få tag på. Går du i tankarna om att jobba under sommaren men känner att jobbtillfällena är få och tillsätts snabbt? Goda nyheter: möjligheterna till jobb är fler än vad du kanske tänkt dig. 

 

Att jobba extra under sommaren kan vara värdefullt i flera avseenden. Det kan inte minst vara ett sätt att dryga ut plånboken och skaffa sig värdefull erfarenhet för framtiden. Den insikten tycks många dela för viljan att sommarjobba är det inget fel på: många ungdomar, studenter och andra sommarjobbare anstränger sig hårt för att hitta arbetstillfällen. 

 

Hård konkurrens om få jobb

Många sommarjobb som utannonseras tillsätts snabbt, och det är inte ovanligt att man trots starkt intresse och god arbetsvilja har svårt att hitta en sysselsättning. Det är olyckligt att många som vill och kan jobba begränsas av att de inte känner att de ges möjligheten. Men faktum är att det finns alternativa sätt att hitta jobbtillfällen.

 

Jobba via uppdrag

Att jobba via uppdrag skiljer sig egentligen inte avsevärt från andra arbetsformer. Den enda väsentliga skillnaden är att ett uppdrag som regel har en tydlig början och slut inom en angiven tidsperiod. Som arbetsgivare kanske man bara har behov under en begränsad period eller saknar möjlighet att ta på sig långsiktiga åtaganden, men behöver ändå hjälp vid tillfället i fråga. Eller så är förhållandet det motsatta: du som ska utföra arbetet är bara tillgänglig en viss period. Det är med andra ord ett sätt att möta såväl uppdragsgivares som uppdragstagares behov av flexibilitet och skiftande behov. 

 

Sommaren – en högsäsong för uppdragsarbete 

Under sommaren uppstår det ofta just behov för en begränsad period vilket tenderar att öka efterfrågan på uppdragsbaserat arbete. För trots semestertider, och ibland just på grund av dem, så är det mycket som behöver göras. Staket ska målas, bord ska serveras och hemsidor ska uppdateras – världen stannar helt enkelt inte upp bara för att många går på semester. 

 

Okej, men hur hittar jag uppdrag?

I dag finns det många verktyg som kan hjälpa dig att hitta uppdrag. Vi har exempelvis ett antal samarbetspartners som förmedlar uppdrag och kan hjälpa dig i ditt jobbsökande. Men du kan också prova att vara kreativ med ditt eget kontaktnät. Kanske har du en granne som vill ha hjälp med att ta fina semesterbilder på familjen? Eller kanske behöver en bekant hjälp med trädgårdsskötsel när hen är bortrest? Genom att ta egna initiativ och ställa dina tjänster till förfogande kan det också uppstå jobbtillfällen som aldrig skulle utannonseras.     

 

Läs mer: Alexander Pärleros bästa tips för att hitta nya uppdrag

 

Dra nytta av din kompetens 

Sommaren kan även vara en tid för reflektion och eftertanke; ett tillfälle att inventera sig själv, sin utbildning och kompetens, och ställa sig frågan vad det är man har kunskap och intresse av. Och den stora fördelen med uppdrag är att du behåller en hög grad av självständighet och frihet att testa dina vingar. Du kan själv styra vilka uppdrag du tar dig an och i dialog med uppdragsgivaren komma fram till omfång och tidsperiod.

 

Så, jag har ett uppdrag och vill kunna fakturera för det, hur går jag vidare?

Med egenanställning blir det enkelt att ta betalt för dina uppdrag. Till skillnad från att starta ett eget bolag krävs inte några omfattande förberedelser eller långsiktiga åtaganden. Det spelar ingen roll vem du är eller vad du vill göra – egenanställning är ett tryggt sätt att fakturera utan företag oavsett vad som är din grej. För dig som är under 18 år är det dock viktigt att komma ihåg att det krävs en målsmans underskrift innan du kan börja fakturera. 

 

Läs mer: Så fungerar egenanställning 

 

Glöm inte – din initiativkraft är en stor resurs 

Oavsett vad du väljer att göra av sommaren bör du ta med dig insikten om värdet av att tänka nytt och ta egna initiativ. För ibland är arbetslivet lite motsträvigt. Och, nästa gång du pratar med en rekryterare, granne eller annan potentiell uppdragsgivare – kom ihåg att din driftighet och framåtanda är en stor resurs.