Ta nästa steg i din personliga utveckling

Vissa går kurser eller läser böcker för att utvecklas och lära sig nya kunskaper. Tony Hammarlund valde en annorlunda väg för sin personliga utveckling, han startade en podcast om digital marknadsföring. Här får du läsa mer om hans resa och om hur du kan hitta nya sätt att utveckla dig själv.

Tony Hammarlund, till vardags digital project manager på konsultbyrån QueensLab, driver sedan drygt tre år tillbaka podcasten ”Digital marknadsföring med Tony Hammarlund” där han intervjuar kunniga personer om allt som har med digital marknadsföring att göra – från juridik och strategi till det senaste inom SEO och Google Ads.

”För mig har podcasten varit utvecklande på flera plan. Jag får möjlighet att fördjupa mig i mitt yrkesområde, lära mig från de bästa i branschen, driva ett sidoprojekt, bredda mitt nätverk och stärka mitt personliga varumärke. Samtidigt som jag delar den här resan och kunskapen experterna förmedlar med de som lyssnar.”


Först och främst: vad är det du vill uppnå?

Personlig utveckling kan ta sig olika uttryck och variera i omfattning. En podcast med nya avsnitt varannan vecka är ett ganska tidskrävande exempel. Det ena är inte mer rätt än det andra men det är viktigt att fundera på målsättningen menar Tony.

”I grund och botten handlar det om att identifiera vad man vill få ut med saker och ting. Hade jag ”bara” velat lära mig mer om marknadsföring hade jag kanske valt att fördjupa mig i de podcasts, nyhetsbrev och onlinecertifieringar som redan fanns. För mig var podcasten ett sätt att kombinera lärandet med det här andra sakerna; att bygga mitt personliga varumärke och göra något eget.”

Det är heller inte nödvändigtvis ens första tanke som är den bästa. Ibland kan man behöva ändra riktning eller som den gamla devisen lyder ”kill your darlings”. Även för Tony så tog sig vägen till podcasten sin början i något helt annat.

”Min första tanke var att starta en blogg. Men så slog det mig: hur många artiklar hinner jag läsa en vanlig dag? Podcasts däremot lyssnade jag på både till och från jobbet, på joggingrundan och när jag var ute med hunden. Och det var även ett innehållsformat som växte starkt. Det kändes därför fullt naturligt att tänka om.”

 

Läs mer: Så fixar du frilanslivet – fem saker alla frilansare borde känna till


Vägen till att bli riktigt, riktigt duktig på något börjar i att våga göra fel

Med Tonys justerade plan kom också vissa utmaningar. Utan tidigare erfarenhet av att skapa ljudbaserat innehåll var arbetet med att starta en podcast ingen självklarhet. Med hjälp av en tidigare kollega som var ljudtekniker underlättades den produktionstekniska biten. Men än kvarstod det kanske viktigaste delen av uppstartsfasen: att ta steget och visa vad han jobbat på för världen, även om det inte var allt det han ville att det skulle vara.

”En inneboende del av att vilja lära sig något är att det blir bättre över tid. Det ligger i själva sakens natur att allting inte är perfekt från första början. Men jag tror att rädslan över att släppa ifrån sig saker innan man är riktigt redo hämmar många i sin utvecklingsresa.”

 

När är man egentligen redo?

För att komma över det mentala hindret i att inte känna sig redo gäller det att övervinna sin föreställning om att perfektion redan från början är rimligt, eller ens eftersträvansvärt. Att göra sig fri från en förväntansbild där allt går som på räls från startblocken, helt enkelt.

“LinkedIn-grundaren Reid Hoffman, som även var med och skapade Paypal, brukar säga: “If you’re not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late”. Jag tror att det ligger mycket i det. Ibland handlar det bara om att acceptera att oavsett hur du gör kommer slutmålet sällan överensstämma med vad du först föreställde dig och komma till skott. Dessutom: desto tidigare du startar, desto tidigare börjar du lära dig.”

 

Enkla knep för att komma till skott

Det innebär naturligtvis inte att medvetet göra något man kommer ångra, men att komma till insikt i att utveckling förutsätter utrymme för förbättring. Sedan finns det andra, mer praktiska, faktorer som kan underlätta ens utvecklingsresa.

”Deadlines är jätteviktigt, annars tar perfektionisten över. Och sedan tror jag det är viktigt att eliminera potentiella svepskäl för att skjuta upp saker. Att bestämma att det ska komma ett avsnitt varannan vecka är ett sätt. Eller vet du att du tycker administration är jobbigt? Börja fakturera som egenanställd så att inte det kan bli en undanflykt.”

 

Läs mer: Starta eget eller egenanställning? 

Hur du tar nästa steg i din personliga utveckling följer alltså ingen universell mall. För Tony var podcasten svaret. För någon annan är det att djupdyka i böcker och för en tredje är det att börja frilansa vid sidan av jobbet. Men i slutändan det viktigaste att med sig detsamma: fortsätt värna om det kontinuerliga lärandet.

 

Inläggets taggar

PoddarSamarbeteTony Hammarlund