Andreas Barås Skådespelare

"För att lyckas som skådespelare så måste man ha ordentligt med tålamod. Inse att inget kommer gratis"

 • Anderas Barås har jobbat som skådespelare sedan han var 17 med sin första roll i "Skärgårsdoktorn", idag har han flera uppdrag i månaden men drömmen om att kunna leva enbart på artisteriet lever kvar. Andreas har inget eget bolag, han har istället valt egenanställningen och fakturerar via Frilans Finans då han insåg att fler och fler uppdragsgivare ville bli fakturerade. Med egenanställningen slipper han lägga tid och energi på pappersarbete och tillhörande administration och kan lägga mer tid på det han är bra på.

   

 • Vem är du?

  Andreas Barås. 33 år, bor i Kungsbacka, arbetar i Göteborg med omnejd. Ensamstående med en dotter och två katter.

 • Vad jobbar du som?

  Arbetar som pricing administrator till vardags, frilansar som skådespelare, modell, röstinläsare, konferencier m.m

 • När började du jobba som skådespelare?

  Jag gjorde mitt första betalda jobb som 17-åring i ett avsnitt av ”Skärgårdsdoktorn”. Det gav blodad tand och jag insåg att det var bland andra kreatörer jag vill vara.

 • Vad är det roligaste med ditt yrke?

  Det roligaste med mitt yrke är alla variationer. På ett år kan jag vara allt ifrån snickare, vampyr, strongman, pirat, bonde eller vad som helst. Jag vet aldrig vilka uppdrag som kan dyka upp.

 • Hur kom det sig att du valde att bli det du är idag, hur såg vägen dit ut?

  Jag har alltid dragits till att uppträda, ända sen barnsben. Efter att ha blivit övertalad av en fritidspedagog så sökte jag teater/film-linjen på gymnasiet. Efter det så gav jag mig ut och jobbade. De första åren var tuffa. Jag visste inte hur branschen fungerade, vad som krävdes och hur man fick roller. I början blev jag väldigt ledsen och nedbruten efter varje ”nej” jag fick, men ju äldre jag blev så insåg jag att det inte handlade om att jag var dålig (som jag först trodde) utan att allt handlar om att vara det som söks. Det kan man ju inte alltid vara såklart. Så jag bestämde mig för att göra det som just JAG gör så bra som möjligt. Idag så rullar det på ganska stadigt med uppdrag, och även om marknaden tyvärr är för liten för att jag ska kunna göra det på heltid, så fakturerar jag hyfsat och kan tacka ja till de jobben jag verkligen vill göra.

 • Varför valde du egenanställningsformen/att fakturera via Frilans Finans?

  Jag märkte att fler och fler ville att man skulle ta betalt med faktura, och jag var inte sugen på att starta företag. Att ha egen firma lönar sig mest när man har en massa inköp och utlägg, men för mig som bara dyker upp, levererar, och åker hem så passade Frilans Finans bra för mig. Så lite jobb som möjligt, och pengarna skattade och klara på kontot.

 • Var ser du dig själv om 5 år? Dina mål/drömmar?

  Jag har alltid drömt om att kunna leva på artisteriet, men ju äldre jag blir desto mindre desperat för att leva den drömmen har jag blivit. Jag har en dotter nu, och det viktigaste för mig är att kunna ha en regelbunden tillvaro med henne och att det alltid ramlar in en stadig lön på kontot. Men åren går ju, och hon blir mer självständig. Vem vet, om 10 år kanske jag kan ta jobb på andra orter under kortare perioder, eller annat kul. Troligtvis rullar det på så här, med artisteriet som en stadig sidoinkomst, och numera gör det mig inte så mycket.

 • Vad finns det för utmaningar i branschen och vad är dina bästa tips för att bemöta dem?

  För att lyckas som skådespelare så måste man ha ordentligt med tålamod. Inse att inget kommer gratis. Håll dig i form, ge aldrig upp, slipa på dina kunskaper, marknadsför dig själv, och ta inte jobb där du inte tycker att du får tillräckligt med betalt. Gratisjobb är kul ett tag, men man ska aldrig gå back när man gör ett jobb åt någon annan tycker jag.

 • Allt fler svenskar väljer egenanställningen, dels för att det enkelt och möjligt att komma igång snabbt men också för att man slipper ta affärsrisken. Frilans Finans har 55 000 användare i 1500 olika yrkesgrupper - egenanställningen passar alla, oavsett verksamhetens storlek.

  Hur fungerar egenanställningen i praktiken? Läs mer här