Camilla Hällbrink Konservator

”Ni är hjälpsamma och snabba på att återkoppla. Jag blir faktiskt imponerad ibland.”

 • Vem är du?

  Mitt namn är Camilla Hällbrink, och jag är konservator och antikvarie inom kulturmiljövård. Mitt arbetsområde är konservering och vård av museisamlingar och arkeologiska föremål. Jag bor i Tyresö med sambo och två barn och jag har ett kontor och ett konserveringslaboratorium på ganska nära avstånd från hemmet. Utanför arbetet trivs jag med att sjunga i kör, att ägna mig åt hantverk och att simma.

 • Vilket var ditt första Frilans Finans jobb?

  Mitt första jobb var mögelsanering av ett museimagasin och föremålen i magasinet. Det var ett bra uppdrag att börja med, för det var väl avgränsat och okomplicerat, administrativt sett.

 • Var ser du dig själv om 5 år?

  Om fem år är mitt eget konserveringslaboratorium, som jag nu bygger, i full drift med alla funktioner jag vill ha, och jag har en jämn tillströmning av uppdrag som varierar mellan handgriplig konservering av föremål och utredningar inom kulturarvssektorn. Verksamheten har flera fasta samarbetspartners (idag har jag en) och många underkonsulter att tillfråga vid behov. Jag har skaffat mig mer tid och råd att delta i seminarium och ingå i referensgrupper och åka på studiebesök utomlands. Jag kan ha praktikanter, och jag undervisar och föreläser ibland och tar emot intresserade på besök.

 • Vad är det roligaste med ditt yrke?

  Det bästa med yrket är att man kommer nära människor från en svunnen tid. De överraskar en ständigt, men man känner också igen sig i dem på ett sätt som får en att både skratta och bli gråtfärdig. Jag hanterar så många sorters föremål; människornas sopor, deras vardagsverktyg och deras yppersta konstföremål, och ibland också deras egna kroppar. Det är underbart att få utforska föremålen. Det är detektivarbete. Jag gillar också att få lösa uppgifter kring hur föremålen ska tas omhand. De är alla olika och har olika behov. Jag tycker om att ordna upp, ställa på rätt plats, ordna ett jämnt och bra bevarandeklimat, anpassa ljusförhållandena, finna de lämpligaste förpackningsmaterialen… Och jobbet är ännu mer tillfredsställande om det sker i gott samarbete med andra involverade. Det är ofta en del av mitt jobb att vara expertis och hjälpa folk att hitta tillvägagångssätt.

 • Vad gillar du med Frilans Finans?

  Mitt val föll på Frilans Finans därför att jag ansåg att ni hade lämpligast villkor för mig, t.ex. att ni tar 6 % i arvode för alla ärenden oavsett storlek. Det är lätt att räkna på och blir inte för dyrt när jag har ett litet uppdrag. Det känns skäligt också. Jag såg ett annat företag som tog olika taxa beroende på om uppdraget är litet eller stort, vilket säkert är bra för vissa egenanställda, men det passar inte för mig.

  Min erfarenhet hittills är att ni är hjälpsamma och snabba på att återkoppla. Jag blir faktiskt imponerad ibland.

  Jag har haft stor nytta av att ni kan gå in som formell anbudsgivare i offentliga upphandlingar. Det uppskattas.

  Genom er tjänst sköter ni de administrativa frågorna åt mig. Det är dock bra att jag kan få hjälp av er när jag själv ändå behöver sätta mig in i någon sådan fråga.

  Det är en trygghet att ni kan gå in i tvistefrågor, även om jag inte haft någon sådan.

 • Hur gör man om man vill komma i kontakt med dig?

  Ni når mig på min email, camilla.hallbrink(a)konservatorkonsult.se. Eller så går ni in på min hemsida: www.konservatorkonsult.se