Caroline Ehrnström Filmarbetare

"Genom att använda Frilans Finans tvingas jag inte tacka nej till uppdrag längre för att jag inte har eget företag"

 • Vem är du?

  Caroline Ehrnström heter jag. Jag är snart 25 år gammal är uppvuxen i Malmö där jag fortfarande bor kvar. Arbetar mest runt om i Skåne och Köpenhamn.

 • Vad jobbar du som som/vad gör du?

  Jag arbetar som frilans filmarbetare. Mestadels på produktionssidan, det vill säga planering är A och O. Men har även arbetat mycket med att regissera statister på inspelningsplats – också kallat andra regiassistent.

 • Hur kan en dag i ditt liv se ut?

  En dag i mitt liv är inte lik den andra. Inför en inspelning så har vi ibland ett fåtal och ibland många prepdagar som förberedelse inför inspelningen. Dessa dagar blir sedan resultatet av dagarna på inspelningen. En inspelningsdag kan vara allt från att stiga upp 04.00, filma i alla väder och försöka hålla sig till ett strikt schema – och med väldigt många kollegor som blir som din familj i korta perioder.

  Mina arbetsuppgifter skiljer sig ofta från produktion till produktion. Men mestadels så landar jag på planeringssidan – det är det absolut roligaste (i min värld). Då planerar jag allt från vad som spelas in och jobbar mycket med när, var och hur – och är det möjligt. Inspelningarna kan vara allt från 6 timmar – 14 timmar långa, och i slutändan så lyckas man alltid få ihop en film, musikvideo eller reklamfilm – Även om det inte känns möjligt där och då.

 • Vad är det roligaste med ditt yrke?

  Det roligaste med mitt yrke är att ingen av mina dagar ser lika dan ut och jag älskar det. Som en person som vill att det händer mycket och som tycker om att ha många bollar i luften, så känner jag mig på prime-time varje dag jag går till jobbet.

 • Hur kom det sig att du valde att bli det du är idag, hur såg vägen dit ut?

  Vägen dit jag är idag är lite på ett bananskal. Min pappa har alltid jobbat med film/tv. Sedan småbarnsben så vet jag att jag fick möjlighet att komma med på inspelningar, träffa kollegor och framför allt bara få se hur stor produktion en film/tv-serie mm. är. Och det är så häftigt. 16 år gammal, så fick jag en chans – Jag tog ett extraknäck på en teater i Lund. Jag arbetade varje kväll efter skolan, såg till att jag löste skolan – men på kvällen så gjorde jag det jag skulle göra – så kändes det.

  Efter detta jobbet så blev mitt namn ett namn som spred sig, jag såg till att fixa ett körkort (som är ett måste i denna branschen) – och bestämde mig för att jag kommer bara få en chans som denna. Sökte jobb och folk som arbetade med mig ville bara fortsätta att arbeta med mig – på olika produktioner och projekt. Fram till idag 9 år senare jobbar jag mig fortfarande uppåt – Jobbar på större produktioner och projekt. Och lär mig fortfarande allt jag kan – och mycket mer komma skall. Detta blev resultatet att jag ska arbeta mig uppåt, precis som min pappa. Men det viktigaste var att jag alltid tog med mig – Jag ska aldrig hamna här för att jag är någons dotter. Jag ska hamna här för att jag kan mitt jobb bäst och därför vill folk arbeta med mig.

 • Varför valde du egenanställningsformen?

  Jag valde egenanställningsformen på grund av min bransch. Tyvärr är denna bransch ofta ”snabba puckar” och många företag vill endast få en faktura på mailen, då det är en del arbete med att ha en person anställd på deras bolag. Detta fall är ofta då man gör korta produktioner, men blir mer och mer vanligt i branschen.

 • Var ser du dig själv om 5 år? Dina mål/drömmar?

  Om 5 år, då är jag 30… Då hoppas jag att jag fortsätter att jobba. Fortsätter att sträva uppåt. Min dröm är att bli en inspelningsledare – den som jag såg så många på pappas jobb vara, och min egen pappa. Jag vill vara den som folk vill arbeta med – för att jag kan mitt jobb, är rättvis och gör det så bra jag kan och förhoppningsvis på ett sätt som utmärker mig till den bästa. Jag kommer aldrig anse själv att jag är klar eller bäst på det jag gör – Det är inte den jag är. Så förhoppningsvis kommer jag ha kommit en bit längre på min resa som jag ska ta – men 5 år är bara en bit på vägen. Jag har mer än så att klara av – det vet jag. :)

 • Varför använder du dig av Frilans Finans?

  Som frilans är det väldigt tufft att små bolag inte vill anställa personal på småproduktioner och småprojekt. Där av har jag innan frilans finans behövt tacka nej till många jobb, då jag själv inte har ett företag.

 • Hur hörde du talas om Frilans Finans?

  Jag hörde talas om Frilans finans via nätet, där jag försökte hitta en lösning att just kunna arbeta mer och ta de roliga jobb som jag fick tacka nej till.