Marcus Lennartsson Lastbilschaufför

Omväxling och äventyr för lastbilschaufför på turné runt om i världen - mycket mer än att bara köra lastbil.

 • Vem är du?

  Jag är 44 år, bor i Tingsryd, Småland tillsammans med min fru och två döttrar. Jag är uppväxt på ett lantbruk men har jobbat inom transportbranschen sedan 20 års-åldern, både som lastbilschaufför och transportledare.

 • Vilket är det roligaste projekt du har gjort?

  Jag har gjort många roliga projekt genom åren. Har kört ett par hjälpsändningar varje år sedan 2008 till olika östeuropeiska länder som Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Rumänien, Bulgarien och Serbien. Varje sådan resa är mycket intressant eftersom man även stannar på mottagningsplatsen några dagar och får vara med i arbetet där. Men detta är ideellt arbete.

  Ett annat spännande uppdrag var när jag fick vara med och köra ner en helt ny och hemlig lastbilsmodell till en nedlagd bevakad flygplats i Spaniens inland. Där avtäckte vi lastbilen och under 10 dagar spelade vi in reklamvideor som skulle spelas upp när modellen släpptes. Efter inspelningen, som sköttes av en världskänd filmproducent, täcktes bilarna igen och kördes hem. Därefter var jag även med och körde dem till Paris där de först visades upp för världspressen.

  Jag har även kört en hemlig transport åt en stor biltillverkare ner till Nürburgring där man hyrt hela banan och satte ett världsrekord med en nyutvecklad racerbil.

  Förra året var jag med och körde en vecka på Sabatons (reds anm: Power Metal-band) Europaturné, det var också intressant och roligt.

  Sen är de rullande utställningarna som jag i huvudsak kör väldigt intressanta. Jag åker runt i alla länder i Europa (även utanför Europas gränser ibland). Jag får vara med om och se fantastiskt mycket olika saker och ställen. Ibland känner jag mig som en professionell turist :). Kan stå uppställd nedanför Eiffeltornet, utanför Benficas stadion i Lissabon, inne i Rom, London eller Ankara. Eller kanske utanför Ferraris fabrik. Varje turné är unik.

 • Vilket jobb fakturerade du senast?

  Jag är mitt uppe i en turné som började i juni 2017 och ska pågå oktober ut 2018. Så jag fakturerar varje månad för detta. Inom kort åker jag till Frankrike för att åka runt där januari ut. Därefter kommer jag att vara i Italien hela februari och efter en liten avstickare till Tyskland ett par veckor, sedan blir det Turkiet i en månad. Det följs av Tyskland, Belgien, Schweiz, Spanien, Portugal och England innan jag kommer uppåt Norden igen.

 • Var ser du dig själv om 5 år?

  Det känns som helt omöjligt att svara på. Jag har fått förfrågningar från många olika företag, både svenska och utländska,som behöver folk som kan göra specialuppdrag med olika typer av turnéer, sportevenemang eller olika produktioner där man behöver någon som både kör lastbil och kan göra annat. Det är spännande, då kan det bli jobb runt om hela jordklotet. Det finns t.ex. flera stycken som snart är på väg till OS i Sydkorea (lastbilarna är redan skeppade). Eller så håller jag mig till min nuvarande uppdragsgivare eftersom det är ett mycket bra företag.
  Men det kan även vara så att jag fullständigt har tröttnat på det här och kör åkgräsklippare på Tingsryds kommun…..

 • Vad är det roligaste med ditt yrke?

  Omväxlingen, äventyret och att det innefattar så mycket mer än att bara köra lastbil.

 • Vad gillar du med Frilans Finans?

  Eftersom jag många gånger ligger ute flera månader i sträck är det väldigt smidigt att fakturera genom Frilans Finans och slippa allt pappersarbete själv.