Katja Wulff Ballongvikare

Jag tycker nog till och med det är roligare att göra ballongfigurer än vad barnen tycker det är att få dem.

 • Vem är du?

  Jag är en skåning, bosatt i Stockholm, som gillar att köra igång olika kreativa projekt. Började laga mat i kaffekokaren som student, startade en blogg om detta (som blev Årets Matblogg) och fick även ge ut en bok. Föreläser om Kaffekokarkokboken.blogg.se, som bloggen/boken heter, och hur man lagar mat i en kaffekokare. Sedan tröttnade jag lite på det, tar ju sån himla tid. Då blev det en annan blogg. En blogg om min katt Gucci. Den vart viral, bilderna på Gucci spreds som en löpeld och hon blev tok känd runt om i världen. När det lugnade sig fick jag ut min kreativitet i en mer traditionell form och började måla.

  Något som jag sysselsatt mig framförallt med, och som jag garanterat aldrig kommer att tröttna på, är att göra ballongfigurer och när jag jobbar med det kallas jag Ballongkatten. Så jag är kanske framförallt en ballongvikare! Och en Crazy Cat Lady.

 • Hur började du din yrkesbana?

  Mamma var den som för cirka 40 år sedan började importera folieballonger (sådana som flyger och som finns på alla tivolin och marknader) till Norden. Hon är liksom Ballongdrottningen av Sverige. Jobbade en del hos henne då jag var yngre och fick även extra jobba med att göra ballongdekorationer för hennes kunder. Det var ofta tillsammans med clowner och trollkarlar som även höll på med att göra ballongfigurer. Testade på det litegrann då men det var först 2008 jag körde igång ordentligt. Jag flyttade från Malmö till Göteborg för jag kom in på en utbildning och det var några månader kvar tills den satte igång. Kände knappt någon i stan och behövde någonting att göra. Så då började jag vika ballongfigurer på mitt studentrum, natt och dag. Sedan slutade jag aldrig.

 • Vad är det roligaste med ditt yrke?

  Barnen blir ju så otroligt glada! Ja, vuxna med så klart. Ingen tar ju direkt illa upp av en ballongfigur. Fast jag tycker nog till och med det är roligare att göra ballongfigurer än vad barnen tycker det är att få dem. Och då blir ändå barnen superglada. Det låter klyschigt men det ÄR världens roligaste jobb. Finns det barn på plats på en tillställning vill de garanterat ha ballonger så det är alltid populärt. I alla fall fram tills det är dags för mig att stänga kön…

  Sedan går det att göra precis vad för figurer som helst med ballonger. Stora kreationer där jag suttit i timmar och byggt. Det gör jag knappt alls längre, har för dåligt tålamod och dessutom tre katter som tycker det är väldigt kul att förstöra det jag försöker bygga ihop. Däremot är min grej kvickheten, den har jag övat upp ordentligt. Jag tycker det är viktigare att så många barn som möjligt får en ballongfigur när jag är ute och jobbar än att bygga ihop större kreationer. Då håller jag mig till att göra ganska enkla figurer och dessa gör jag fort. Bättre att jag får ut 30 ballongsvärd än en enstaka spindelmannenballongfigur

 • Vad gillar du med Frilans Finans?

  Jag är helt hopplös när det kommer till pappersarbete och med Frilans Finans behöver jag inte tänka på sådant och kan istället lägga min tid på att vika ballonger eller klappa katter.

 • Hur gör man om man vill komma i kontakt med dig?

  På Ballongkatten.se finns det kontaktformulär. Eller så kan man maila ballongkatten@gmail.com alternativt ringa/smsa 0739-883896. Sedan så har jag instagram, Katja_Wulff. Ballongkatten finns som sida på Facebook med och där går det bra att skicka PM. Jag har flera andra kanaler med, men det räcker väl där?