Du kan enkelt ta del av beräkningen genom att använda dig av Kalkylatorn på startsidan. Skriv in beloppet du önskar fakturera under “Fakturabelopp”, alternativt den lön du vill få utbetalt under “Lön på ditt konto”.
Semesterersättning – spara eller inte?
Vi rekommenderar dig att spara semesterersättning så att du har möjlighet att få en längre sammanhängande period av vila. Genom att aktivera Spara semesterersättning under lön och ersättningar i dina inställningar, avsätter du automatiskt 12 % av din bruttolön på ett konto hos Frilans Finans, varje gång du skapar en arbetsorder (faktura). Du kan se hur mycket pengar du har sparat på Min sida. Dina semesterpengar – med avdrag för inkomstskatt – betalas ut till ditt konto runt den 19:e juni.
Du kan när som helst begära att få dina sparade semesterpengar utbetalda. Kontakta Klientstöd så hjälper vi dig.
Frilans Finans kontrollerar att de fakturor som avser tjänster som enligt Skatteverkets regler inte är momspliktiga inte beläggs med moms. Det är ytterst få tjänster och varor som är undantagna från momsplikten. Exempel på undantag är CSN-berättigad utbildning, omvänd byggmoms och export.
För artister som fakturerar gager så är Frilans Finans att jämställa med ett produktionsbolag enligt Skatteverkets definition och därför skall Frilans Finans belägga gager med 25% moms. I de fall artisten som står på scen äger det fakturerande bolaget skall det jämställas med ett artistbolag och skall inte lägga på moms på gager. Notera att artistbolag äger som konsekvens inte rätt att dra av moms på inköp.
Värt att notera är att moms inte utgör någon kostnad för de allra flesta företag i Sverige eftersom de är momspliktiga och äger därmed rätt att kvitta ingående mot utgående moms. Undantagna från momsplikten är vissa privatpersoner, ideella föreningar, trossamfund och nämnda artistbolag, så för dessa utgör momsen kostnad och de äger inte heller rätt att dra av moms.
Du yrkar avdrag för kostnader direkt från fakturasumman och behöver alltså inte betala dessa med skattade pengar. När man har med någon form av skattefri ersättning (reseersättning, traktamente eller avdrag) på sin faktura så medför det att den lönegrundande delen för fakturan minskar men det totalt utbetalda beloppet ökar. Detta grundar sig i att för det avdrag som du yrkar så betalas det ingen skatt eller sociala avgifter och således blir inkomsten inte lönegrundande.
Exempel: du har gjort en överenskommelse med kund om att du ska få en ersättning på 1000 kr för utförd tjänst. Du har kostnader på 200 kr. Du skattar således alltså endast på 800 kr. Kostnaden för de 200 kr betalar vi direkt till dig mot inskickat godkänt kvitto. Om du ska få tillbaka hela summan för ditt avdrag så behöver du, förutom att lägga in detta som ett avdrag, även addera summan för utlägget på fakturabeloppet då avdragen enbart blir en skattefri del av ditt fakturerade belopp. Kostnader matas in i fakturaverktyget, faktura del 2, som du når via knappen ”Skapa faktura” som du finner i inloggat läge. För ytterligare information se vår Avdragsguide
Tillfällig lagändring
Från 1 juli till 31 december 2024 sker följande förändringar:
Observera att tidigare lagar för rot/rutavdrag gäller fram till 30 juni 2024 och efter 1 januari 2025. För att privatpersonen ska kunna nyttja nya lagarna och få det på rätt deklarationsår ska rot/rut-fakturor betalas efter 1 juli 2024 och innan 1 januari 2025.
Vad är rot/rut-avdag?
När du utfört ett arbete för en privatperson som är berättigat till rot/rutavdrag kan kunden få skattereduktion på arbetskostnaden. Observera att det endast är arbetskostnaden på fakturan som har rätt till rot/rut-avdrag. Material och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag.
Rotarbeten, 30% avdrag
Avser reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad, förutsatt att arbetet utförs i eller i nära anslutning till en bostad som den avdragsberättigade äger. Rotavdrag kan däremot inte göras för helt nya hus och heller inte för tillbyggnad av nya bostäder (inom de fem första åren).
Rutarbeten, 50% avdrag
Avser hushållsarbeten som utförs i fastighet som köparen av tjänsten eller dess föräldrar bor i eller vistas i.
Vad ska fakturabeskrivningen innehålla?
– uppgifter om vilka arbeten som har utförts
– fördelning av kostnaden på arbete resp. material, maskinhyra, utrustning och resor
– skattereduktionens storlek
– om fakturan enbart avser arbetskostnader bör det framgå i specifikationen
– uppgifter om var arbetet har utförts.
Vem ansöker om avdraget hos Skatteverket?
Alla fakturor du utformar som rot eller rut via frilans Finans kommer Frilans Finans söka avdrag för. Vi kommer ha all kontakt med Skatteverket gällande detta. Din lön betalas sedan ut då kunden betalat sin del av fakturan.
Vem får nyttja avdraget och hur mycket avdrag får göras?
En kund som varit obegränsat skatteskyldig under beskattningsåret och fyllt 18 år innan årets slut har rätt att få maximalt 50.000 kr i rot-avdrag och 25.000 i rut-avdrag per person och år. Utrymmet baseras på kundens slutliga skatt där det först tas hänsyn till andra eventuella avdrag.
Rot/rut-avdrag kan endast nyttjas på arbetskostnaden där 30% avdrag får göras för rotarbeten och 50% avdrag för rutarbeten. Observera att du som utförare av tjänsten inte får vara närstående till kunden.
Hur vet jag att köparen har tillräckligt med rot/rut-avdrag?
Om du är osäker på om kunden har tillräckligt utrymme för ditt arbete kan du be kunden om ett intyg från Skatteverket. Det visar hur mycket avdrag som dittills nyttjats under innevarande år. Skulle det visa sig att kund inte har tillräckligt med rot/rut-avdrag kvar kommer Frilans Finans skapa en tilläggsfaktura på resterande belopp till kund. Din lön kommer alltså inte påverkas.
Frilans Finans gör tre olika bedömningar av alla fakturor för att kunna ta beslut kring löneutbetalning;
”Godkänd”, ”Godkänd med reservation” eller ”Ej Godkänd”.
Efter att du skapat din faktura meddelar vi dig per e-post vilken bedömning fakturan har fått.
1. I normalfallet får fakturan kreditbedömningsstatus ”Godkänd”. Då utbetalas din nettolön till ditt bankkonto fem (5) bankdagar efter fakturans godkännandedatum. Notera att det tar 1-2 bankdagar innan pengarna är dig tillhanda. Slutkunden får 30 dagars betalningsvillkor beräknat från fakturans godkännandedatum.
Villkor för att arbetet/fakturan skall godkännas utan anmärkning är:
2. I Särskilda fall får fakturan kreditbedömningsstatus ”Godkänd med reservation”. Denna status tilldelas fakturor där kunden är privatperson, alternativt belägen utomlands eller i fall där kriterier för status ”Godkänd” inte kan uppfyllas.
I dessa fall utbetalas lön så snart slutkund fullgjort betalning till Frilans Finans, normalt efter 30-40 dagar. Notera att ”Godkänd med reservation” endast innebär att Frilans Finans bedömer kreditrisken vara något högre eftersom t ex kund är belägen utomlands, vilket medför att kontroller och uppföljning är svårare att göra.
3. I mycket särskilda fall bedöms fakturan till ”Ej Godkänd”. I de fall kunden är på obestånd, t ex att konkursanmodan inlämnats till Kronofogden eller att skulderna överstiger tillgångarna markant, kommer Frilans Finans avslå fakturan sin helhet. Ingen lön utbetalas således. Du kan alltid i förväg, genom att kontakta Frilans Finans, kontrollera om ditt arbete/faktura kommer bedömas som ”Godkänd”, ”Godkänd med reservation” eller ”Ej godkänd”.
Frilans Finans är uppkopplade mot upplysningstjänster och kan direkt ge besked om kunds finansiella status. Frilans Finans beslut om bedömningsstatus kan inte överklagas.
Du har rätt till ersättning från din a-kassa om du uppfyller villkoren i Lagen om arbetslöshetsförsäkring.
De villkor som du skall uppfylla är bland annat lagens definition av arbetstagare eller osjälvständig uppdragstagare. Frilans Finans bedömning är att i egenskap av egenanställd skall du i första hand betraktas som arbetstagare och i andra hand som osjälvständig uppdragstagare och därmed likställas med en arbetstagare i arbetslöshetsförsäkringen.
Vi hjälper dig gärna med att fylla i blanketter och andra frågeformulär från din a-kassa. Innan kontakt sker med din a-kassa rekommenderar vi dig att kontakta Frilans Finans handläggare för information och råd.
Som egenanställd kan du yrka avdrag för ”kostnader nödvändiga för yrkets förvärvande”, med andra ord kostnader som är nödvändiga för att utföra ett uppdrag. Kostnaden som uppstår måste förbrukas under fakturaperioden och får därmed inte ha ett bestående värde. T.ex. kan du göra avdrag för skrivarpapper men inte för skrivaren.
Vi rekommenderar dig att ta del av nedanstående dokument för mer information:
Milersättning är skattefri. Du har rätt till 25 kr mil vid resa i samband med tjänsteförrättning (arbete). Observera att du inte kan få milersättning för resor till och från ditt ordinarie tjänsteställe.
Du har rätt till ett skattefritt avdrag för friskvård på upp till 2 800 kr per kalenderår om friskvårdsaktiviteten ägt rum under den period du har fakturerade arbetsdatum genom Frilans Finans (varit anställd hos Frilans Finans). Du har rätt till avdrag på 2 800 kr förutsatt att du fakturerar motsvarande heltid under kalenderåret. Vänligen notera att beloppet på upp till 2 800 kr blir ett avdrag som minskar den totala skatten som ska betalas vilket ökar din totala ersättning. Friskvårdsavdraget betalas alltså inte ut som en klumpsumma.
Räkneexempel
Läs mer här om varför du inte får hela avdragsbeloppet utbetalt.
Hur lägger jag in friskvårdsavdraget?
Friskvårdsavdraget läggs in som ett avdrag i fakturaverktyget när du skapar en faktura, likt andra avdrag och ersättningar. Kom ihåg att bifoga kvitto.
Vad får jag göra friskvårdsavdrag för?
Frilans Finans styrs av Skatteverkets regler när det kommer till avdrag för friskvård. Här kan du läsa mer och se exempel, se också Skatteverkets regler här.
Du kan enkelt ta del av beräkningen genom att använda dig av Kalkylatorn på startsidan. Skriv in beloppet du önskar fakturera under “Fakturabelopp”, alternativt den lön du vill få utbetalt under “Lön på ditt konto”.
Du är alltid välkommen att fakturera via Frilans Finans.
Gå in under ”Min fakturering” i inloggat läge på vår app eller hemsida. Om din faktura inte har skapats ännu så kan du göra redigeringar i din faktura genom att klicka på de tre prickarna längst till höger om din faktura och sedan väljer du ”Redigera”. Därefter göra du ändringarna i fakturaverktyget och sedan klicka på ”Uppdatera faktura”.
Med hjälp av kalkylatorn på startsidan kan du räkna ut hur mycket du måste fakturera för att få ut önskad nettolön.
Egenanställning är ett sätt att organisera arbete och ett alternativ till att starta eget företag då det möjliggör att fakturera som privatperson. Egenanställning lämpar sig lika bra för studenter, som yrkesarbetande som pensionärer. Det fungerar också för dig som vill fakturera kunder som befinner sig utomlands och då du vill utföra arbete utomlands. För dig som ska arbeta utomlands kan dock särskilda regler gälla, kontakta gärna oss innan du påbörjar arbetet för mer information.
Se vad Skatteverket skriver om egenanställning.
Se vad Egenanställningsföretagens branschorganisation skriver om egenanställning.
Egenanställning ur ett arbetsrättsligt perspektiv
Med ”egenanställd” menas arbetstagare som har rätt att förhandla om uppdrag med uppdragsgivare (kund) för egenanställningsföretagets (arbetsgivaren Frilans Finans) räkning och som normalt anställs för uppdraget i de fall egenanställningsföretaget efter prövning (Godkänna faktura) väljer sig att åta sig uppdraget.
Egenanställningsföretaget (Frilans Finans) redovisar skatt och arbetsgivaravgifter, samt betalar ut lön till den egenanställde. Vid årets slut får den egenanställde sin inkomst förtryckt i deklarationen och tillgång till de Kontrolluppgifter vi delger Skatteverket.
Ja det kan du, observera att det gäller särskilda regler för att fakturera från ulandet och att ett så kallat A1-intyg kan behövas.
Vad är A1-intyg?
Ett intyg utfärdat av Försäkringskassan som intygar att du är socialförsäkrad i Sverige under arbete utomlands. Det innebär att du kan ha rätt till ersättning från Försäkringskassan om du till exempel blir sjuk.
Krävs A1-intyg för arbete utomlands?
Det finns i dagsläget ingen tydlig gräns för när A1-intyg krävs. Försäkringskassan rekommendation är dock att A1-ansökan bör skickas in vid längre och/eller upprepade tjänsteresor.
Vid enstaka korta tjänsteresor är A1-ansökan i normalfallet inte nödvändig. Vad som avses med kort i detta sammanhang är dock inte definierat. För arbete i vissa länder kan A1 intyg vara nödvändigt även vid kortare tjänsteresor.
Om du är osäker vad som gäller i ditt aktuella fall rekommenderar vid dig att kontakta Försäkringskassan direkt på telefon 0771-524 524.
Observera att A1 ansökan ska vara inskickad till Försäkringskassan innan du avreser. För information om att arbeta utomlands vänligen se Försäkringskassans hemsida.
För resor utanför Norden rekommenderar vi att du tecknar vår tjänstereseförsäkring. För information om tjänstereseförsäkringen vänligen läs mer här under fliken Tjänstereseförsäkring.
Ja, det går att arbeta som egenanställd via s.k. plattformar som t.ex Upwork. Hur plattformen fungerar i kombination med egenanställning varierar mellan plattformarna. Vänligen kontakta Frilans Finans Klientstöd på info@frilansfinans.se eller telefon 0771-15 10 00 för ytterligare information.
När du gör avdrag i Frilans Finans fakturaverktyg behöver du kunna redovisa kvitton. Kvitton laddas upp direkt i fakturavektyget när du skapar ditt avdrag på gällande faktura.
Den 1 juli 2024 blev det ännu enklare att fakturera med avdrag genom Frilans Finans, detta eftersom arkiveringskravet i bokföringslagen ändrats. Detta innebär att du kan slänga papperskvitton och pappersfakturor efter att du har skannat eller fotograferat kvittona samt skickat och fått dessa godkända av Frilans Finans.
Förtydligande:
Underlag i form av en faktura som överstiger 2000 kr (med undantag fakturor som avser hyra) ska ha Frilans Finans Sverige AB som fakturamottagare med dig som referens och betald i förskott om inget annat överenskommits. Kontakta gärna Klientstöd om du har frågor kring detta.
Du yrkar avdrag för kostnader direkt från fakturasumman och behöver alltså inte betala dessa med skattade pengar. När man har med någon form av skattefri ersättning (reseersättning, traktamente eller avdrag) på sin faktura så medför det att den lönegrundande delen för fakturan minskar men det totalt utbetalda beloppet ökar. Detta grundar sig i att för det avdrag som du yrkar så betalas det ingen skatt eller sociala avgifter och således blir inkomsten inte lönegrundande.
Exempel: du har gjort en överenskommelse med kund om att du ska få en ersättning på 1000 kr för utförd tjänst. Du har kostnader på 200 kr. Du skattar således alltså endast på 800 kr. Kostnaden för de 200 kr betalar vi direkt till dig mot inskickat godkänt kvitto. Om du ska få tillbaka hela summan för ditt avdrag så behöver du, förutom att lägga in detta som ett avdrag, även addera summan för utlägget på fakturabeloppet då avdragen enbart blir en skattefri del av ditt fakturerade belopp. Kostnader matas in i fakturaverktyget, faktura del 2, som du når via knappen ”Skapa faktura” som du finner i inloggat läge. För ytterligare information se vår Avdragsguide
Ja, så länge dessa ligger i direkt anslutning till dina fakturerade arbetsdatum. Det innebär att avresedatum måste ske 1-2 dagar innan eller efter fakturerade arbetsdatum. Om du rest med egen bil så ska du dock inte lägga in detta som avdrag, utan som reseersättning. Då har du rätt till skattefri ersättning om 25 SEK/mil. Observera att du bara kan yrka reseersättning för resor som inte gått till och från ditt ordinarie tjänsteställe. Med ordinarie tjänsteställe menas den plats där du utför merparten av ditt uppdrag, som t.ex. uppdragsgivarens eller kundens lokal, kontor eller verkstad.
Om du yrkar reseersättning för resor i tjänsten behöver du kunna uppvisa reseräkning. Använd gärna vår mall för reseräkning och maila underlaget till info@frilansfinans.se i samband med skapandet av din faktura.
Ja, så länge de uppfyller alla krav för detta. Skatteverket har generellt hårda regler kring avdrag för studier/utbildningar och menar att utbildning måste vara nödvändig för ens
yrkesutförande. Du ser skatteverkets kriterier nedan:
– Utbildningen ska vara nödvändig för att kunna behålla det nuvarande arbetet. Lön, motsvarande lön för heltidsarbete, bör utgå från arbetsgivaren.
– Avdrag kan också medges om du är eller riskerar att bli arbetslös och du av din arbetsgivare får en skattefri förmån av utbildning som syftar till fortsatt anställning.
– Avdrag kan även medges för kostnader i samband med vuxen- och arbetsmarknadsutbildning under förutsättning att det utgår skattepliktig studieersättning.
Du har rätt till ett skattefritt avdrag för friskvård på upp till 2 800 kr per kalenderår om friskvårdsaktiviteten ägt rum under den period du har fakturerade arbetsdatum genom Frilans Finans (varit anställd hos Frilans Finans). Du har rätt till avdrag på 2 800 kr förutsatt att du fakturerar motsvarande heltid under kalenderåret. Vänligen notera att beloppet på upp till 2 800 kr blir ett avdrag som minskar den totala skatten som ska betalas vilket ökar din totala ersättning. Friskvårdsavdraget betalas alltså inte ut som en klumpsumma.
Räkneexempel
Läs mer här om varför du inte får hela avdragsbeloppet utbetalt.
Hur lägger jag in friskvårdsavdraget?
Friskvårdsavdraget läggs in som ett avdrag i fakturaverktyget när du skapar en faktura, likt andra avdrag och ersättningar. Kom ihåg att bifoga kvitto.
Vad får jag göra friskvårdsavdrag för?
Frilans Finans styrs av Skatteverkets regler när det kommer till avdrag för friskvård. Här kan du läsa mer och se exempel, se också Skatteverkets regler här.
Ett kollektivavtal är en förlängning av de arbetsrättsliga lagarna som reglerar vissa villkor för arbete inom en viss bransch. I dag omfattas nio av tio arbetstagare i Sverige av olika kollektivavtal. Formellt upprättas ett kollektivavtal mellan en arbetsgivare eller dess arbetsgivarorganisation och ett fackförbund. Det reglerar till exempel en minimilön på 134 kr per timme, ett gott försäkringsskydd i arbetet samt tjänstepension, det vill säga delar som inte regleras inom de arbetsrättsliga lagarna.
Läs mer om minimilöner för dig som egenanställd arbetstagare här →
Införandet av kollektivavtalet mellan Säljarnas och Frilans Finans kommer att ge dig som egenanställd ytterligare trygghet utöver de försäkringar och avtal som redan gäller idag, utan att det påverkar din rätt att styra över ditt eget arbete.
Kollektivavtalet innebär en lägsta skälig timlön för att arbeta som egenanställd arbetstagare. Detta för att garantera att samtliga egenanställda alltid ska arbeta under skäliga villkor. Dessutom kommer Frilans Finans automatiskt att sätta av sparande till din tjänstepension för dig mellan 25-66 år varje gång du fakturerar, detta för att din pension (när det är dags för det) inte kraftigt ska avvika från den lön du fått i arbetslivet. Om du redan sätter av till tjänstepension förändras ingenting.
Din totala pension innehåller vanligen flera delar. Den statliga allmänna pensionen, tjänstepension som din arbetsgivare avsätter och eventuellt privat sparande. För många utgör tjänstepensionen en mycket viktig del och står ofta för 25–50% av din totala pension. Ungefär 90% av Sveriges anställda har tjänstepension betald av sin arbetsgivare.
Om du är mellan 25-66 år avsätter Frilans Finans automatiskt tjänstepension åt dig. Du kan senare följa utvecklingen av ditt sparande hos försäkringsbolaget eller via vår samarbetspartner.
Du väljer att avstå mer lön idag till förmån för din tjänstepension. Frilans Finans har en rak avsättning om 4,5% av lönen som standard om du väljer tjänstepension. Om du i fakturaverktyget väljer en högre avsättning till din tjänstepension sker ett bruttolöneavdrag och Frilans Finans betalar in en högre premie till din tjänstepensionsförsäkring. Generellt är en nivå utöver standard aktuellt först om du har en lön betydligt över cirka sek 51 000 per månad över hela året.
Om du väljer att höja avsättning till tjänstepension så att din bruttolön efter avsättning understiger 8,07 inkomstbasbelopp per år, vilket för år 2024 motsvarar en månadslön på sek 51 245 , så kan ersättningar från allmän försäkring påverkas negativt. Detta eftersom t ex sjukpenning och föräldrapenning baseras på din bruttolön, vilken blir lägre om du ökar din tjänstepension.
Det är också nödvändigt att du är medveten om att eftersom din totala lön blir lägre kan det eventuellt påverka dig vid exempelvis kreditgivning, inkomstförsäkring, ansökan om hyreskontrakt och andra sammanhang.
I grunden så är pengarna låsta i en tjänstepensionsförsäkring till dess utbetalning sker. Utifrån nuvarande regler kan du påbörja utbetalningen tidigast från 55 år och under minst en femårsperiod. Vissa undantag finns och behöver kontrolleras för individuellt.
När du skapar din faktura så väljer du i Kontoinställningar > Fakturainställningar hur mycket du vill att Frilans Finans
ska betala in till din tjänstepension. Du kan senare följa utvecklingen av ditt sparande hos försäkringsbolaget eller via vår samarbetspartner.
Det huvudsakliga skälet är att du får en högre pension.
1) Högre pension – din framtida lön.
2) Lägre marginalskatt (om du har högre inkomst idag än när du tar ut din pension).
3) Lägre årlig avkastningsskatt i tjänstepension jmf. med tex. privat investeringssparkonto (ISK).
4) På avsättningar till tjänstepension betalas särskild löneskatt vilken för de flesta är lägre än arbetsgivaravgifter som betalas på lön.
5) Möjlig värdetillväxt över tid.
Dina avsättningar förvaltas hos SPP Pension & Försäkring AB (publ). Du har möjlighet att välja sparform inom försäkringen. Entrélösningen innebär att 50% sparas i fond och 50% i traditionell förvaltning. Det finns cirka 80 fonder från ett 30-tal förvaltare att välja bland. Återbetalningsskydd vid dödsfall ingår.
På avsättningar till tjänstepension betalas särskild löneskatt (SLS) om 24,26%. På lön betalas för de flesta arbetsgivaravgifter om 31,42%. Nettoskillnaden kommer dig som egenanställd till gagn i form av en högre pensionspremie. Sek 1000 i bruttolön blir istället sek 1057 till pensionen. Du får alltså mer avsatt till pension än om du skulle ta ut det som lön.
Avkastningsskatten, dvs. den löpande skatten på sparandet i tjänstepension är lägre än andra sparformer, exempelvis investeringssparkonto och kapitalförsäkring.
Om du har en inkomst så du behöver betala statlig inkomstskatt så leder en högre avsättning till tjänstepension att du betalar mindre i statlig skatt idag. Du betalar inkomstskatt när pensionen betalas ut. Har du vid pension en lägre inkomst än du har lön idag så kan detta innebära att du totalt får behålla mer.
Den högsta tillåtna avsättningen hos Frilans Finans är 35% baserat på bruttolönen efter avsättningen. Maximalt tillåten avsättning är år 2024 sek 573 000, vilket motsvarar cirka sek 47 750 per månad.
Vänligen kontakta Frilans Finans för mer information eller vår samarbetspartner Factum AB för individuell rådgivning, tel. 018–693000 alternativt se över ditt konto på www.spp.se.
Frilans Finans når du på tel. 0771-15 10 00, eller via mejl info@frilansfinans.se alternativt chatt.
Ja. Du kan välja att avstå mer lön idag till förmån för din tjänstepension. Frilans Finans har en avsättning om 4,5% av lönen som standard.
Om du önskar utöka din avsättning till tjänstepension gör du detta under inställningar. Om du väljer detta sker ett utökat bruttolöneavdrag och Frilans Finans betalar in en högre premie till din tjänstepensionsförsäkring.
Ett uppdragsavtal är ett avtal mellan två juridiska personer som reglerar och tydliggör överenskommelsen om arbete. För att avtalsbildningen ska bli rätt för dig som egenanställd upprättas uppdragsavtalet mellan din arbetsgivare, Frilans Finans Sverige AB och uppdragsgivaren dvs, kunden innan uppdraget utförs.
Frilans Finans har tagit fram en avtalsmall du som egenanställd kan använda dig av, klicka här. Avtalsmallen når du också via det inloggade läget, läs mer om avtalsmallen under ”Hur fyller jag i avtalsmallen”.
Vi på Klientstöd hjälper dig gärna med frågor och råd om uppdragsavtal, kontakta klientstöd på info@frilansfinans.se, via chatten eller på telefon: 0771-15 10 00.
Fyll i följande information i avtalsmallen:
Din kunds namn och kontaktuppgifter överst på första sidan.
Ditt namn i punkt 1.
Uppdragstiden i punkt 2.
Uppdragsbeskrivningen i punkt 3. Beskriv ditt uppdrag och uppdragets omfattning, till exempel den minsta beräknade arbetstiden, arbetsuppgifter, befattning, eventuella bilagor osv.
Ersättningen i punkt 4.
Skicka sedan avtalet för granskning till Frilans Finans avtalsgrupp, avtal@frilansfinans.se, tillsammans med kontaktuppgifter till uppdragsgivaren. Handläggarna granskar avtalet och kontaktar uppdragsgivaren för att stämma av villkoren.
När avtalet är granskat och parterna är överens signeras avtalet digitalt via vår digitala signeringstjänst Oneflow (eller kundens egen signeringstjänst). Frilans Finans och uppdragsgivaren får varsitt exemplar och en kopia skickas till dig för kännedom.
Du har rätt till ersättning från din a-kassa om du uppfyller villkoren i Lagen om arbetslöshetsförsäkring.
De villkor som du skall uppfylla är bland annat lagens definition av arbetstagare eller osjälvständig uppdragstagare. Frilans Finans bedömning är att i egenskap av egenanställd skall du i första hand betraktas som arbetstagare och i andra hand som osjälvständig uppdragstagare och därmed likställas med en arbetstagare i arbetslöshetsförsäkringen.
Vi hjälper dig gärna med att fylla i blanketter och andra frågeformulär från din a-kassa. Innan kontakt sker med din a-kassa rekommenderar vi dig att kontakta Frilans Finans handläggare för information och råd.
I samband med att du skapar din arbetsorder i fakturaverktyget ingår du ett ”Avtal om särskild visstidsanställning”, det innebär att du i arbetsrättslig mening är anställd. Anställningsavtalet reglerar anställningsförhållandet mellan dig som egenanställd arbetstagare och Frilans Finans som arbetsgivare.
För att förbättra dina förutsättningar samt tydliggöra din roll som arbetstagare är följande punkter viktiga:
Läs mer om Egenanställningsföretagens Branschorganisations samlade bedömning ”Egenanställd i kombination med a-kassa”.
Förutsättningar
Det råder idag en stor osäkerhet bland A-kassans handläggare i hur reglerna i Lagen om arbetslöshetsförsäkringen skall tolkas, ytterligare en försvårande faktor är att din A-kassa inte får under några omständigheter lämna förhandsbesked enligt Lagen om arbetslöshetsförsäkring. Svårigheten för handläggarna att tolka lagen beror på att den är konstruerad för en arbetsmarknad som i grunden har förändrats sedan den skrevs.
Förenklat kan man uttrycka det som att lagen är skriven utifrån en förutsättning där människor arbetade på ett och samma ställe år ut och år in, och att människor kunde kontrolleras rent fysiskt.
Idag arbetar det flesta människor med någon form av eget ansvar och A-kassorna har helt enkelt svårt att förhålla sig till att arbetstagare har eget ansvar eftersom det enligt Lagen om arbetslöshetsförsäkring företrädesvis är företagare som innehar eget ansvar och företagare har endast i särskilda fall rätt till A-kassa.
Slutsats
Så slutsatsen är, för att vara kvalificerad till ersättning från A-kassan så skall du som arbetstagare ha så lite eget ansvar som möjligt och vara ställd under arbetsgivarens kontroll.
Egenanställningsföretagens Branschorganisations medlemsföretag bemöter detta lagkrav genom föranmälan som innebär att du rapporterar in när, var och med vad du skall arbeta med till ditt egenanställningsföretag innan arbetet går igång. Föranmälan görs i ditt egenantällningsföretags egna system, e-postadress etc och allra helst genom att kund undertecknar ditt egenanställningsföretags standard avtal om köp av tjänst: Frilans Finans standardavtal (öppnas som pdf)
Nedan följer ett urval av andra kriterier som har betydelse för a-kassans samlade bedömning av om du är att betrakta som osjälvständig uppdragstagare och därmed likställd med en arbetstagare i arbetslöshetsförsäkringens mening (kvalificerad för ersättning). Längre ner listar vi även de kriterier som enligt a-kassan kännetecknar självständiga uppdragstagare som likställs med företagare i arbetslöshetsförsäkringen (och som inte är kvalificerade för ersättning utom i ett fåtal undantagsfall).
Kännetecken för osjälvständiga uppdragstagare:
Kännetecken för självständiga uppdragstagare:
Subordination, det mest grundläggande bedömningskriteriet
Egenanställningsföretagens Branschorganisation rekommenderar alla egenanställda att ta för vana att alltid föranmäla sina uppdrag till sitt egenanställningsföretag. Detta eftersom traditionella anställningsförhållanden kännetecknas av subordination. Det innebär att arbetsgivaren har inflytande och kontroll över arbetsprestationen och att arbetet är inordnat i dennes organisation.
När du gör en föranmälan av ditt arbete så innebär det i arbetsrättslig mening att du som arbetstagare initierar ett arbete som ditt egenanställningsföretag sedan kontrollerar. Frilans Finans granskar föranmälan och uppdragets beskaffenhet, exempelvis tid och plats för arbetets utförande. Frilans Finans väljer sedan att antingen godkänna uppdraget eller att avslå det.
Detta medför att du som arbetstagare är ställd under arbetsgivarens kontroll, vilket i lagens mening är av betydelse då det indikerar att du är arbetstagare eller osjälvständig uppdragstagare och därmed är kvalificerad för ersättning från a-kassan.
Sammanfattningsvis är det viktigt att du kommunicerar till din handläggare på a-kassan att du initierar arbeten till ditt egenanställningsföretag som kontrollerar arbetets beskaffenhet, tid samt plats och därefter erbjuder en anställning. Detta sätt att organisera arbetet innebär att du står under Frilans Finans kontroll och att Frilans Finans har samma skyldigheter och rättigheter som alla andra arbetsgivare i Sverige.
Fördjupad information om egenanställning i kombination med a-kassa
Trots att egenanställning som sysselsättningsform nu har funnits på den svenska arbetsmarknaden i ett par decennier råder det fortfarande stor osäkerhet bland de olika a-kassornas handläggare om hur reglerna i Lagen om arbetslöshetsförsäkring (ALF) skall tillämpas på egenanställda. Egenanställda är anställda och därmed arbetstagare hos egenanställningsföretagen när de utför sina uppdrag. Trots detta betraktar a-kassorna egenanställda som uppdragstagare när det kommer till tillämpningen av arbetslöshetsförsäkringen. Uppdragstagare definieras inte i lagen, så varje uppdragstagare behöver därför inordnas under antingen reglerna för arbetstagare eller reglerna för företagare. För att avgöra vilken kategori personen tillhör tittar kassorna bland annat på graden av självständighet i förhållande till uppdragsgivaren. En osjälvständig uppdragstagare inordnas under reglerna för arbetstagare, och är då kvalificerad för ersättning, förutsatt att övriga kriterier i lagen uppfylls. En uppdragstagare som betraktas som självständig inordnas däremot under reglerna för företagare och har en betydligt mer begränsad möjlighet att få a-kasseersättning vid tillfällig arbetslöshet.
En försvårande faktor är att a-kassorna enligt reglerna om handläggning av myndighetsärenden i Förvaltningslagen inte får lämna förhandsbesked om huruvida någon är kvalificerad för ersättning eller inte. Innan kassan kan fatta beslut i ett ärende behöver den ta hänsyn till alla kända omständigheter i fallet. Det innebär att en egenanställd inte kan få besked om ifall denne riskerar att falla ur försäkringsskyddet eller inte innan denne börjat arbeta som egenanställd. Serviceskyldigheten i Förvaltningslagen ger dock kassorna ett visst utrymme att lämna upplysningar, som inte är bindande utan enbart syftar till att vara rådgivande. Tyvärr leder dessa råd ofta till att personer av rädsla för att klassas som företagare avstår från att arbeta uppdragsbaserat eller som egenanställda, trots att det skulle gynna såväl samhället i stort som kassorna och personerna själva om fler kunde finna sysselsättning istället för att vara arbetslösa.
Svårigheterna för handläggarna att tolka och tillämpa reglerna om a-kassa på egenanställda beror på att lagen är konstruerad för en arbetsmarknad som i grunden har förändrats sedan lagen utformades i mitten av 1990-talet. Förenklat uttryckt är lagen skriven utifrån en arbetsmarknad där människor arbetar på ett och samma ställe år ut och år in, där dessa människor också kan kontrolleras rent fysiskt och arbetsleds av arbetsgivaren. Idag arbetar de flesta människor med någon form av eget ansvar och inte minst coronapandemin har visat att många också kan arbeta på distans och utan ständig kontroll och tillsyn av en huvudman. A-kassorna har fortsatt svårt att förhålla sig till att arbetstagare allt oftare arbetar under eget ansvar eftersom det enligt ALF företrädesvis är företagare som innehar eget ansvar och arbetar under självständiga former.
Slutsatsen blir att för att vara kvalificerad för ersättning från a-kassan så skall du som egenanställd ha så lite eget ansvar som möjligt och vara ställd under uppdragsgivarens kontroll. Då egenanställdas arbetssituation skiljer sig åt kommer en del egenanställda tyvärr även fortsättningsvis ha svårt att kombinera a-kassa med egenanställning, även om det samtidigt kommer finnas många som av kassorna likställs med arbetstagare och därmed kan få ersättning vid tillfällig arbetslöshet.
Information om utredningen av arbetslöshetsförsäkringen (SOU 2020:37)
I februari 2018 tillsatte regeringen en utredning, En ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster, Dir. 2018:8. Syftet var bland annat att föreslå ett mer ändamålsenligt regelverk anpassat till nya förutsättningar. I direktivet fastslogs att uppdragstagare och kombinatörer har svårt att förutse sitt försäkringsskydd. Utredningen gavs bland annat i uppdrag att undersöka hur omotiverade skillnader i arbetslöshetsförsäkringen mellan olika sysselsättningsformer som egenföretagare, kombinatörer, uppdragstagare och anställda kunde jämnas ut. Utredningen lämnade över sitt betänkande till regeringen i juni 2020, Ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen, SOU 2020:37.
Tyvärr lämnar utredningen frågan om uppdragstagares och därmed egenanställdas rätt till ersättning och ett mer förutsägbart försäkringsskydd olöst, då den fortfarande anses för komplicerad för att definieras i lag. Utredarna överlämnar därför frågan om arbetslöshetsförsäkringens tolkning och tillämpning till rättspraxis, precis som tidigare. Frilans Finans bjöds in att agera remissinstans och lämnade in sitt remissvar till regeringen i oktober 2020. I remissvaret betonas att utredningen inte lyckats fullfölja sitt uppdrag att skapa förutsebarhet för personer som arbetar uppdragsbaserat.
När du arbetar via Frilans Finans omfattas du av ett försäkringsskydd bestående av en olycksfall- och tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Du omfattas även av en ansvarsförsäkring som skyddar dig om olyckan skulle vara framme. Vid regelbunden fakturering tillkommer en grundläggande sjukförsäkring.
Du kan läsa mer om våra försäkringar här.
Vårt mål är att du ska känna total trygghet och inte behöva fundera över ditt försäkringsskydd. För dig som har ett utökat behov finns möjlighet att se över ett utökat försäkringsskydd.
Tillfällig lagändring
Från 1 juli till 31 december 2024 sker följande förändringar:
Observera att tidigare lagar för rot/rutavdrag gäller fram till 30 juni 2024 och efter 1 januari 2025. För att privatpersonen ska kunna nyttja nya lagarna och få det på rätt deklarationsår ska rot/rut-fakturor betalas efter 1 juli 2024 och innan 1 januari 2025.
Vad är rot/rut-avdag?
När du utfört ett arbete för en privatperson som är berättigat till rot/rutavdrag kan kunden få skattereduktion på arbetskostnaden. Observera att det endast är arbetskostnaden på fakturan som har rätt till rot/rut-avdrag. Material och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag.
Rotarbeten, 30% avdrag
Avser reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad, förutsatt att arbetet utförs i eller i nära anslutning till en bostad som den avdragsberättigade äger. Rotavdrag kan däremot inte göras för helt nya hus och heller inte för tillbyggnad av nya bostäder (inom de fem första åren).
Rutarbeten, 50% avdrag
Avser hushållsarbeten som utförs i fastighet som köparen av tjänsten eller dess föräldrar bor i eller vistas i.
Vad ska fakturabeskrivningen innehålla?
– uppgifter om vilka arbeten som har utförts
– fördelning av kostnaden på arbete resp. material, maskinhyra, utrustning och resor
– skattereduktionens storlek
– om fakturan enbart avser arbetskostnader bör det framgå i specifikationen
– uppgifter om var arbetet har utförts.
Vem ansöker om avdraget hos Skatteverket?
Alla fakturor du utformar som rot eller rut via frilans Finans kommer Frilans Finans söka avdrag för. Vi kommer ha all kontakt med Skatteverket gällande detta. Din lön betalas sedan ut då kunden betalat sin del av fakturan.
Vem får nyttja avdraget och hur mycket avdrag får göras?
En kund som varit obegränsat skatteskyldig under beskattningsåret och fyllt 18 år innan årets slut har rätt att få maximalt 50.000 kr i rot-avdrag och 25.000 i rut-avdrag per person och år. Utrymmet baseras på kundens slutliga skatt där det först tas hänsyn till andra eventuella avdrag.
Rot/rut-avdrag kan endast nyttjas på arbetskostnaden där 30% avdrag får göras för rotarbeten och 50% avdrag för rutarbeten. Observera att du som utförare av tjänsten inte får vara närstående till kunden.
Hur vet jag att köparen har tillräckligt med rot/rut-avdrag?
Om du är osäker på om kunden har tillräckligt utrymme för ditt arbete kan du be kunden om ett intyg från Skatteverket. Det visar hur mycket avdrag som dittills nyttjats under innevarande år. Skulle det visa sig att kund inte har tillräckligt med rot/rut-avdrag kvar kommer Frilans Finans skapa en tilläggsfaktura på resterande belopp till kund. Din lön kommer alltså inte påverkas.
Semesterersättning – spara eller inte?
Vi rekommenderar dig att spara semesterersättning så att du har möjlighet att få en längre sammanhängande period av vila. Genom att aktivera Spara semesterersättning under lön och ersättningar i dina inställningar, avsätter du automatiskt 12 % av din bruttolön på ett konto hos Frilans Finans, varje gång du skapar en arbetsorder (faktura). Du kan se hur mycket pengar du har sparat på Min sida. Dina semesterpengar – med avdrag för inkomstskatt – betalas ut till ditt konto runt den 19:e juni.
Du kan när som helst begära att få dina sparade semesterpengar utbetalda. Kontakta Klientstöd så hjälper vi dig.
Få betalt för ett uppdrag genom att skicka en faktura till kund. En faktura skapar du enkelt vårt fakturaverktyg. Så här ser en exempelfaktura från Frilans Finans ut.
När företag köper av varandra anger man fakturabeloppet exkl. moms. Detta för att företagen har rätt att dra av momsen. OBS! Man måste tydligt ange att moms tillkommer.
Milersättning är skattefri. Du har rätt till 25 kr mil vid resa i samband med tjänsteförrättning (arbete). Observera att du inte kan få milersättning för resor till och från ditt ordinarie tjänsteställe.
Traktamente är en ersättning som är skattefri. Traktamenten är till för att täcka dina privata förhöjda omlevnadskostnader i samband med tjänsteförrättning (arbete). Rätt till traktamenten har du om tjänsteförrättningen (arbetet) sker mer än 5 mil från hemorten samt att övernattning sker på annan ort än hemorten. Skatteverket har fastställt traktamentet till 290 kr per dygn. Observera att andra belopp gäller för traktamenten vid tjänsteförrättning i annat land: kontakta oss för information om aktuella belopp och länder.
För att sjukanmäla dig skickar du ett mejl till oss på sjukanmalan@frilansfinans.
Sjukanmälan måste inkomma till oss senast 30 dagar från sjuktillfället.
Visselblåsning innebär att en person med insyn i ett företag, organisation eller myndighet informerar ledningen om att något oegentligt sker. Visselblåsaren är ofta (men inte alltid) en anställd eller tidigare anställd.
Syftet med visselblåsning är alltså att upptäcka allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen. Några exempel på missförhållanden med allmänintresse kan till exempel vara brottsliga handlingar, kränkning av mänskliga rättigheter eller allmänt oetiska ageranden.
Ta del av Frilans Finans organisations visselblåsarpolicy (på engelska) här.
Om du önskar visselblåsa om ett missförhållande på Frilans Finans kan du tillsvidare göra det enligt kontaktuppgifterna nedan. Du kommer få återkoppling 7 arbetsdagar från vi mottagit ärendet.
E-post
visselblas@frilansfinans.se.
Post
Frilans Finans Sverige AB
c/o Visselblås (konfidentiellt)
Dag Hammarskjölds väg 13
752 37 Uppsala
Det går även att visselblåsa externt till ansvarig svensk myndighet och om aktuellt för ansvarigt EU-organ.
Regeringen har beslutat att svenska myndigheter inom vissa ansvarsområden ska erbjuda en möjlighet för visselblåsning. Notera att för ett ärende ska kvalificeras att vara en visselblåsning ska ärendet uppfylla samma kriterier om missförhållande med allmänt intresse och där det anses skäligt att uppgifterna är sanna. Kontakta berörd myndighet för att veta mer.
Visselblåsarlagen (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden reglerar ansvarsfrihet vid brott mot tystnadsplikt. En visselblåsare kan inte göras ansvarig för åsidosättande av tystnadsplikt under förutsättningen att visselblåsaren har skälig anledning att anta rapporterad uppgift är sann.
Arbetsgivaren är förbjuden att hindra eller försöka hindra rapportering eller på grund av rapportering vidta repressalier mot visselblåsaren eller någon annan som stödjer visselblåsaren, har koppling till eller en juridisk person som visselblåsaren äger, arbetar för eller har annan koppling till. Arbetsgivaren får inte heller försöka förhindra eller vidta repressalier mot någon som vänder sig till arbetstagarorganisation.
Tack för din fråga! Vi återkommer inom kort.
Något gick fel. Var god försök igen senare.