Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Så här fungerar det

Fakturera som privatperson

Har du hittat din grej och vill kunna ta betalt? Då kan egenanställning vara ett alternativ för dig. Frilans Finans erbjuder dig som privatperson ett enkelt alternativ till att starta eget företag. Genom egenanställning får du möjlighet att fakturera utan företag och enkelt ta betalt för dina tjänster.

Läs mer Spela upp

Så här fungerar Egenanställning

För oss är det viktigt att du snabbt och enkelt kan skicka en faktura för att kunna fokusera på din verksamhet och det du vill göra. Frilans Finans tar hand om allt det krångliga som bokföring, moms, redovisning och inkasso. Med några enkla steg gör vi det möjligt för dig att komma igång och ta betalt utan att starta eget företag.

1

Du hittar uppdrag

Skapa konto

Skapa ett konto helt kostnadsfritt och utan bindningstid. När du hittar ett uppdrag du vill fakturera för registrerar du ditt uppdrag hos oss. Det är först när du väljer att skapa en faktura som det dras en avgift på 6% av fakturabeloppet.

Kom ihåg att meddela kunden att du fakturerar genom Frilans Finans så de förstår var fakturan kommer från.

2

Du skapar en faktura

Fakturera som privatperson

Hur är det möjligt att fakturera som privatperson? Under uppdragstiden är du anställd av Frilans Finans vilket gör det möjligt att ta betalt och skicka fakturor med F-skatt. Du skapar snabbt och enkelt ett fakturaunderlag i vårt fakturaverktyg och kan sedan fokusera på din verksamhet.

Frilans Finans skickar dina fakturor till kund med tydliga instruktioner om att det är du som har utfört uppdraget. Du är alltid täckt av våra försäkringar, kollektivavtal och har support från klientstöd.

3

Vi sköter allt annat

Få din lön, skattad och klar

Frilans Finans tar fullt arbetsgivaransvar och sköter all administration. Det betyder att du slipper tänka på inbetalning av skatter, avgifter, moms eller annat som krävs om du skulle driva eget företag. Du får din lön skattad och klar inom 5 bankdagar från det att du skapat din faktura, innan kund betalat*.

Du deklarerar som vid vanlig anställning.

*Undantagsfall kan förekomma, till exempel om din kund har betalningsanmärkningar eller är registrerad utanför Sverige. Har du några frågor är du varmt välkommen att höra av dig till vårt klientstöd.

Du betalar bara 6% av Fakturabeloppet

Att skapa ett konto är kostnadsfritt. Först när du ska skapa en faktura dras en avgift på högst 6% av fakturabeloppet. Använd gärna vår kalkylator för att beräkna ditt fakturabelopp och din lön. Du hittar kalkylatorn på vår startsida och när du loggar in på ditt konto.

Fördelning av Fakturabeloppet

Frilans Finans avgift

Använd oss när du vill och hur mycket du vill till en avgift på högst 6% av fakturabeloppet. Du slipper oroa dig för andra kostnader eller bindningstider. Genom att samla poäng i vårt lojalitetsprogram vid varje fakturering är det även möjligt att sänka din avgift till låga 4%.

Läs mer om vårt lojalitetsprogram och hur du kan samla poäng under ”Together – Ett lojalitetsprogram” i menyn.

Skatt och arbetsgivaravgift

Alla som arbetar i Sverige måste betala arbetsgivaravgift och inkomstskatt, totalt 43%. Vi sköter all kontakt med skatteverket och gör alla inbetalningar. Önskar du att vi betalar mer i inkomstskatt är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Dina pengar

Dina pengar består av nettolönen och tjänstepension vilket utgör 51% av ditt faktureringsbelopp. För dig mellan 25-66 år sätter vi av 4,5% av bruttolönen i sparande till tjänstepension, du kan alltid välja att avsätta mer.

Lönen utbetalas i vanliga fall till ditt konto efter 5 arbetsdagar. Du kan även välja expressutbetalning, då utbetalas lönen samma dag.

Så fungerar Faktureringen

Få fram ditt fakturaunderlag i vårt skräddarsydda fakturaverktyg

När du vill registrera ett uppdrag eller skapa ett fakturaunderlag anger du kundens uppgifter, hur mycket du har arbetat, en beskrivning av vad du gjort, hur mycket du vill fakturera och hur fakturan ska skickas till kund.

Det är även möjligt att skapa mer avancerade fakturor med t.ex. avdrag, rot och rut, bilersättning och traktamente.

Spela video
Play video

Så ser fakturan ut

Den information och de uppgifter du skriver in i fakturaverktyget blir automatiskt en faktura till kund. Din beskrivning tillsammans med ditt namn står på fakturan för att göra det tydligt för kund vem som utfört uppdraget. Du kan även välja att lägga till en egen logotyp som ska synas på din faktura.

Du kan alltid förhandsgranska hur fakturan kommer att se ut när den skickas till kund innan du väljer att skicka in den.

Följ fakturan

När du skapat ett fakturaunderlag i vårt verktyg kommer Frilans Finans granska underlaget. Det innebär bland annat att vi gör en kreditbedömning och ser till att de uppgifter som framgår stämmer. Du får inom kort ett meddelande per e-post vilken bedömning din faktura har fått.

Ett godkänt fakturaunderlag skickas direkt till kund. Du får då din lön utbetald redan innan kunden har betalat fakturan. Om betalningen från din kund inte har inkommit skickar Frilans Finans en påminnelse. Du kan alltid följa dina fakturor genom att logga in på din sida.

Om fakturaunderlaget blir godkänt med reservation eller ej godkänd meddelar vi dig detta och vad det innebär. Du är alltid välkommen att kontakta oss på förhand för att ta reda på vilken bedömning din faktura kommer få.

Så här fungerar det Stöd & trygghet

Personlig service

Du är alltid välkommen att vända dig till oss med alla typer av frågor. Vi har branschens största rådgivningsteam som erbjuder support på flera språk. Du kanske undrar vad man får göra för avdrag eller hur man avsätter pengar till pensionen? Tveka inte att höra av dig till oss via mejl, chatt eller telefon, vi hjälper dig gärna!

Uppdrag och förmåner

Vi har samarbetspartners och förmåner som kan hjälpa dig att hitta nya uppdrag, utveckla din verksamhet från analogt till digitalt, förbättra din arbetsmiljö och hälsa eller annat stöd du behöver. Exempel på samarbetspartners: SATS, Myflow, Kvix, Brainville, Dorunner.

Försäkringar

Vi vill att du ska känna dig trygg och säker som egenanställd hos Frilans Finans. När du registrerar dina uppdrag och fakturerar genom oss har du alltid ett bra grundskydd genom vår basförsäkring och kollektivavtalad försäkring. Försäkringarna ingår alltid och utan extra kostnad. Vi vill att du ska känna dig trygg hos Frilans Finans. Därför har vi också tagit fram förmånliga tilläggsförsäkringar för dig med särskilda behov.

Egenanställning Detta ingår alltid

Redovisning av skatter
Redovisning av skatter
Personlig service
Personlig service
Enkelt fakturaverktyg
Enkelt fakturaverktyg
Rot- och ruthantering
Rot- och ruthantering
Möjlighet till avdrag
Möjlighet till avdrag
Utlandsfakturering
Utlandsfakturering
Kollektivavtal
Kollektivavtal
Heltäckande försäkring
Heltäckande försäkring

Jag är redo att bli Egenanställd

  • Gratis att skapa konto och utan bindningstid
  • Fokusera på din grej och dina kunder
  • Använd oss när du behöver utan förpliktelser

Vanliga frågor och svar

Har jag rätt till A-kassa om jag fakturerar genom Frilans Finans?

Du har rätt till ersättning från din a-kassa om du uppfyller villkoren i Lagen om arbetslöshetsförsäkring.

De villkor som du skall uppfylla är bland annat lagens definition av arbetstagare eller osjälvständig uppdragstagare. Frilans Finans bedömning är att i egenskap av egenanställd skall du i första hand betraktas som arbetstagare och i andra hand som osjälvständig uppdragstagare och därmed likställas med en arbetstagare i arbetslöshetsförsäkringen.

Vi hjälper dig gärna med att fylla i blanketter och andra frågeformulär från din a-kassa. Innan kontakt sker med din a-kassa rekommenderar vi dig att kontakta Frilans Finans handläggare för information och råd.

Hur yrkar jag avdrag för kostnader?

Du yrkar avdrag för kostnader direkt från fakturasumman och behöver alltså inte betala dessa med skattade pengar. När man har med någon form av skattefri ersättning (reseersättning, traktamente eller avdrag) på sin faktura så medför det att den lönegrundande delen för fakturan minskar men det totalt utbetalda beloppet ökar. Detta grundar sig i att för det avdrag som du yrkar så betalas det ingen skatt eller sociala avgifter och således blir inkomsten inte lönegrundande.

Exempel: du har gjort en överenskommelse med kund om att du ska få en ersättning på 1000 kr för utförd tjänst. Du har kostnader på 200 kr. Du skattar således alltså endast på 800 kr. Kostnaden för de 200 kr betalar vi direkt till dig mot inskickat godkänt kvitto. Om du ska få tillbaka hela summan för ditt avdrag så behöver du, förutom att lägga in detta som ett avdrag, även addera summan för utlägget på fakturabeloppet då avdragen enbart blir en skattefri del av ditt fakturerade belopp. Kostnader matas in i fakturaverktyget, faktura del 2, som du når via knappen ”Skapa faktura” som du finner i inloggat läge. För ytterligare information se vår Avdragsguide

Hur beräknar Frilans Finans min lön?

Du kan enkelt ta del av beräkningen genom att använda dig av Kalkylatorn på startsidan. Skriv in beloppet du önskar fakturera under “Fakturabelopp”, alternativt den lön du vill få utbetalt under “Lön på ditt konto”. 

 

Läs fler frågor och svar

Ställ en fråga till oss

Branschens största rådgivningsteam finns tillgängliga på telefon, chatt och mail.
Kontakta oss