Trygghet som egenanställd – vad menas med det?

Egenanställning blir ett allt vanligare sätt att organisera arbete på. Frihet förenat med trygghet är helt enkelt ett upplägg som tilltalar många. Men vad innebär det egentligen ganska breda begreppet ”trygghet”? Hur fungerar det för dig som vill fakturera utan eget företag? Här har vi listat några sätt på vilket den trygghet du får via Frilans Finans tar sig uttryck.

Trygghet som i att vi finns där om du behöver hjälp
Är jag som egenanställd berättigad till a-kassa? Kan jag ta ett uppdrag och fakturera i efterhand? Vad händer om en kund inte betalar? Oavsett vad du undrar över erbjuder Frilans Finans klientstöd personlig service och hjälp med dina frågor. Med branschens största och mest erfarna rådgivningsteam kan vi hjälpa dig på flera olika språk, över telefon, mejl eller chatt.

Trygghet som i vetskapen att du gör rätt för dig
Som egenanställd via Frilans Finans slipper du tänka på företagsregistrering hos Skatteverket och annan tidskrävande administration. Samtidigt kan du känna dig trygg i att skatter, avgifter och andra viktiga uppgifter sköts enligt lagens rätta mening. När det är deklarationsdags hittar du dina inkomstuppgifter förtryckta i deklarationen och slipper oroa dig för att missa något.

Trygghet som i att dina pengar blir utbetalda i tid
Så fort din faktura godkänts och inga anmärkningar identifierats betalas din lön ut till ditt bankkonto inom fem bankdagar. Efter ytterligare 1–2 dagar finns pengarna på ditt konto. Är en kund sen med betalningar ser vi till att skicka betalningspåminnelser och hantera eventuella processer med Inkasso. Därmed kan du planera för dina utgifter utan att behöva känna oro för att din lön inte blir utbetald i tid.

Trygghet som i att du har skydd om något händer
När du arbetar via Frilans Finans omfattas du av ett försäkringsskydd bestående av en olycksfall- och livförsäkring, samt en ansvarsförsäkring som täcker egendoms- och personskador på kunden och dess egendom. Det gör att du kan ta dig an uppdrag och känna dig trygg i att du har skydd om olyckan skulle vara framme.

Trygghet som i att du kan planera och tänka framåt
Du som egenanställd är arbetstagare och betalar A-skatt. Därmed har du rätt att göra anspråk på lagstadgade rättigheter som till exempel anställningsskydd enligt LAS, sjuklön enligt sjuklönelagen och semesterförmåner. På så sätt kan du ta semester, få ersättning när du är sjuk och planera ditt liv precis som vanligt.

Trygghet som i att dina intressen ses efter
Vi på Frilans Finans försöker i högsta mån möjligt vara lyhörda för de utmaningar och behov egenanställda har. Tillsammans med de andra medlemmarna i Egenanställningsföretagens branschorganisation arbetar vi kontinuerligt med att förbättra och förtydliga villkoren för Sveriges egenanställda.

Vad läser du in i begreppet ”trygghet”? Det här är några faktorer som vi förstått är viktiga för att man som egenanställd ska kunna känna dig trygg, men vi är alltid öppna för nya tankar och perspektiv.

Vill du veta mer om hur egenanställning fungerar? Ta gärna del av vår Q&A där vi sammanställt svar på vanliga frågor och funderingar.