Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Moa Lenngren Dataspelsutvecklare och spelkompositör

"Det finns alldeles för många roliga saker att göra där ute som man aldrig får reda på om man inte vågar prova."

 • Berätta, vem är du?

  Mitt namn är Moa Lenngren, jag är 26 år och bor i Skövde. Jag arbetar som dataspelsutvecklare och spelkompositör och mitt stora intresse är att få vara kreativ i alla möjliga former. Bland annat spelar jag elgitarr i ett hårdrocksband, animerar musikvideos, designar affischer, hoppar in som livemusiker i olika konstellationer och komponerar musik till en stor variation av evenemang.

 • Varför jobbar du med det du gör idag och vad är det bästa med ditt jobb?

  Jag har ända sedan barnsben drivits av att skapa. Vid 13 års ålder grundade jag hårdrocksbandet Browsing Collection som jag är aktiv inom än idag, och allt eftersom tiden går upptäcker jag nya former och forum att uttrycka min kreativitet igenom. Jag fastnade för just spelmusik och spelutveckling efter gymnasiet när jag hittade den perfekta utbildningen i min hemstad Skövde. Jag är så glad att jag sedan tog steget att våga fortsätta med min musik utanför ramarna av en anställning och aldrig gav upp. Det allra bästa med att få syssla med mitt nuvarande jobb är friheten att få bestämma över mig själv och framförallt möjligheten att kunna följa min instinkt. Vill jag utveckla en app gör jag det, vill jag komponera en metal-opera gör jag det. Det finns inga gränser, och det är det som driver mig till att hela tiden vilja fortsätta utvecklas.

 • Vad var det som gjorde att du tog klivet och blev egenanställd och hur har det hjälpt dig dit du är idag?

  Jag tror helt klart att det var min nyfikenhet som fick mig att testa på. Det finns alldeles för många roliga saker att göra där ute som man aldrig får reda på om man inte vågar prova. Det började med att jag under mina år som student fick lite förfrågningar här och där i min hemstad, allt från att skriva musik till reklamfilmer, vara modell för affischer, vara jury i musiktävlingar, gästa radio- och TV-program, skriva musik till spel, vara konferencier på vårt Kulturhus till att DJ:a 8-bitarsmusik, framträda med mitt band, hålla föreläsningar i komposition, driva ungdomsprojekt och starta kurser i musik etc.

  Alla dessa fantastiska möjligheter har verkligen hjälpt mig komma framåt och framförallt att inse att det finns så många roliga projekt att ta sig an bara man inte stänger några dörrar. Jag har jättesvårt för att tacka nej till ett uppdrag, just på grund av min nyfikenhet, och tack vare den har jag fått vara med om så otroligt mycket spännande vilket gett mig massor med erfarenhet och verkligen fått in mig på rätt spår.

 • Fakturerar du på heltid eller kombinerar du att vara egenanställd med en anställning eller annan sysselsättning?

  Jag kombinerar min egenanställning med att arbeta på ett företag som spelutvecklare. Där är min främsta uppgift att programmera dataspel för barn men också att spela in röster och skriva musik. Jag är otroligt glad att jag hamnat just där jag gjort, och det är väldigt skönt för mig att ha ett arbete i ryggen när jag också är egenanställd. Det ger mig ytterligare frihet i mina egna uppdrag och reducerar en hel del press och stress vilket gör att jag vågar ta mig an fler spännande och nytänkande projekt som passar min vision och ambition snarare än vad de kanske alltid passar min budget.

 • Vilket var ditt första Frilans Finans-jobb som du fakturerade?

  Jag kom först i kontakt med Frilans Finans tack vare mitt band. Vi hade fått en spelning där kunden absolut inte kunde tänka sig något annat utbetalningssätt än via faktura. Vi som inte har något företag hade av en slump hört talas om Frilans Finans, vilket vi är jätteglada för idag och använder det fortfarande så ofta vi har möjlighet.

 • Vad har varit avgörande för dig för att kunna utföra ditt jobb i form av hjälp från Frilans Finans?

  Den svåraste biten för mig som egenanställd har alltid varit att få in pengar på ett sätt som fungerar både för mig och min kund. Många gånger har de utgått ifrån att jag kan fakturera och till och med nekat till utbetalning om jag föreslagit andra sätt. Därför har det varit otroligt skönt att ha Frilans Finans i ryggen som tar hand om dessa bitar så jag kan fokusera på det jag verkligen tycker är kul.

 • Vilket jobb fakturerade du senast?

  Det senaste jobbet jag fakturerade var nu i oktober då jag fick den stora äran att rekrytera ett liveband till Sweden Game Conference, ett av Sveriges största spelevenemang, i Skövde. I samarbete med Gerard Marino, känd spelkompositör från USA, övade vi in ett par dataspelscovers under namnet Critical Hit och framförde dessa under konferensens prisutdelningsgala.

 • Ditt bästa råd till andra som står i startgropen och funderar på att bli egenanställd men kanske inte riktigt vågat ta klivet ännu?

  Mitt allra största råd för att våga ta nästa kliv är helt klart att tro på sig själv. Ingen annan kommer dra lasset åt dig och ingen annan kommer att få dig utvecklas om inte du själv tar initiativet. Det kommer vara tufft i början, och det kommer vara svårt att hitta vilken väg som är rätt för just en själv. Men så länge man fortsätter bryta ny mark, tacka ja till förfrågningar, testa nya saker, hålla dörrar öppna och skapa nya kontakter så kommer man komma exakt hur långt man vill. Lägg några extra timmar varje dag på det du tycker är allra roligast och resten kommer falla sig naturligt.