Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Thomas Engelbrektson Röstskådespelare

 • Vad har Mr Potato Head, Scooby Doos vapendragare Shaggy och Fred Flinta gemensamt? Rösten! Mer specifikt skådespelaren och röstskådespelaren Thomas Engelbrektsons röst. Följ med när Thomas berättar om sin resa inom skådespelaryrket och hur han kom till insikt om värdet av tid.

  Att Thomas Engelbrektson skulle jobba inom teater och skådespeleri stod klart tidigt. Redan som sexåring började de första skådespelarjobben trilla in. Resten är, som man brukar säga, historia. Efter att ha jobbat inom såväl teater som långfilm och givit röst åt otaliga Disney-figurer och Cartoon Network-karaktärer, har Thomas hunnit pröva på det mesta inom film, tv och teater.

  ”Jag har fått möjlighet att jobba med många spännande projekt. Och jag har alltid känt glädje i vad jag gör, även om det stundtals är väldigt krävande. Kanske just därför har jag också alltid varit mån om att låta det – mitt skådespelande – stå i centrum.”

  Tid – den eviga bristvaran?

  Som i många andra branscher är uppdragsbaserat arbete en naturlig del av kultursektorn. Ofta sker arbete inom ramarna för en uppsättning, produktion eller inspelning, med en planerad början och slut. Att ha tid till att hitta nya nästa ”gig” blir därför en viktig komponent i att få yrkeslivet att gå ihop.

  ”Jag hade en fast anställning på Malmö Stadsteater fram till mitten av 90-talet när man gjorde en omstrukturering. Innan dess hade frilansandet bara varit en bisyssla, men i samband med det kom det att bli min huvudinkomstkälla. Och då insåg jag hur viktigt det blev att värna sin tid. Jag behövde fokusera min tid på att jaga uppdrag och utföra jobb, men med allt pappersarbete som kommer med ett eget företag var det svårt att hinna med.”

  Utan fast anställning och med fem barn att ta hand om var det ofta knappt om tid. Roddandet med den egna firman kom att bli en alltmer ovälkommen tidstjuv och ett växande stressmoment.

  ”Att göra rätt för sig är inte bara tidskrävande, det är också ett stort stressmoment. Det är mycket pappersarbete att hantera för att se till att allt blir rätt med myndigheter. Och samtidigt väldigt viktigt. För mig som saknar både intresse och någon djupare kunskap om de bitarna var det en ständig huvudvärk, som tog fokus från det jag var bra på och ville syssla med.”

  Nya dörrar öppnar sig

  Efter att ha haft egen firma ett antal år fick Thomas genom en vän upp ögonen för egenanställning. Med det blev det möjligt att fortsätta jobba som frilansare, utan att behöva starta ett eget företag.

  ”För mig var det enkelt: jag gör det jag kan, så gör Frilans Finans det de kan. Finns det fördelar med att ha eget företag? Absolut. Men för mig – utifrån vad jag värdesätter – visade sig egenanställning vara helt rätt.”

  Fördelarna med eget företag bleknande när de ställdes mot tidsvinsten i att slippa administration. Dessutom kändes det tryggt att slippa tänka på affärsrisken och bära på ansvaret mot myndigheter.

  ”Hade Frilans Finans funnits när jag startade mitt eget företag, hade jag aldrig gjort det. Tänk vad skönt att bara få fokusera på det jag är bra på och tycker är kul? Det är såklart högst personligt – för vissa är ju eget företag helt rätt. Men jag hade blivit egenanställd direkt, och sluppit massa problem och stress. Det är alltid lätt att vara efterklok, visst?”

  Tre snabba med Thomas – varför har egenanställning varit rätt för dig?

  1. Jag vill kunna fokusera helhjärtat på min grej
  Att slippa vara splittrad och ha något som gnager i bakhuvudet är guld värt för mig. Jag jobbar och gör mitt, så sköter någon annan resten. Dessutom kan jag sova gott om nätterna, vetandes att allt det administrativa går rätt till.

  2. Jag sparar in tid som kan gå till bättre saker
  Att få tiden att räcka till är nog en utmaning som många kan känna igen. Egenanställningen har underlättat min vardag något oerhört i det avseendet.

  3. Jag får hjälp när jag behöver
  Som egenanställd hos Frilans Finans är hjälp aldrig mer än ett samtal bort. Jag minns till exempel när jag hade en kund som vägrade betala och hörde av mig till Frilans Finans. Deras svar var kort och gott: vi tar hand om det. Och det var inte mer med det – de tog på sig att jaga kunden, och jag kunde ägna min tid åt annat.