Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Dra nytta av en ekonomi på uppgång

Ekonomin återhämtar sig snabbt. Lättade restriktioner och en ökande andel vaccinerade förespås leda till allt högre aktivitet i svensk ekonomi. Men hur tar du vara på möjligheter när ekonomin lyfter? Och vad är utsikterna mer specifikt för dig som frilansare? Läs mer om hur du lyckas slå mynt av en ekonomi på uppgång.

Efter en lång, pandemityngd period ser många av oss fram emot att saker går tillbaka till det ”normala”. Kanske inte ”normalt” i alla avseenden – förhoppningsvis har den här omvälvande tiden fått oss att stanna upp och fundera kring hur vi kan skapa en mer hållbar framtid – men ”normalt” i bemärkelsen att samhället öppnar upp.

 

Nu säger experterna att det vänder

Enligt Konjunkturinstitutets prognos från juni 2021 kommer återhämtningen i ekonomin accelerera under det kommande kvartalet. Finansdepartement menar också att det finns starka indikationer på en stark tillväxt. Dessutom visar siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB att Sveriges BNP ökade med 0,4 procent under maj 2021, jämfört med april samma år. Trots att arbetsmarknaden spås släpa efter något, inger det hopp om att vi under kommande månader kommer se nya möjligheter och fler jobbtillfällen. Även för frilansare, egenanställda och andra uppdragsarbetare mer specifikt ser framtiden ljus ut.

 

Osäkerhet skapar efterfrågan på flexibel arbetskraft

Även om ekonomin blir bättre tror många att framtiden är oviss. Vi vet inte hur pandemin kommer utveckla sig eller vilka sidoeffekter den kan ge upphov till. Men nu kan ovissheten vara en fördel för den uppdragsbaserade arbetskraften. För när företag och arbetsgivare ser behov att gardera sig mot framtida risker, kan flexibel arbetskraft vara att föredra framför permanenta anställningar. Det, parallellt med tillkomsten av jobbtillfällen som kommer med att samhället öppnar upp, indikerar att det finns möjligheter att ta vara på.

 

Läs mer: Kom igång med ditt frilansande

 

Hur du tar vara på möjligheterna som frilansare

  • Visa att du är tillgänglig. Låt oss börja med det uppenbara. Oavsett vilket yrke du har, måste dina kunder bli informerade om att du vill jobba. Använd ditt nätverk, sociala medier, uppdragsförmedlare och andra kanaler för att låta omvärlden veta att du är tillgänglig för nya uppdrag.
  • Vänd blicken utåt. Vilka behov har dina kunder? Har pandemin påverkat efterfrågan med uppkomsten av nya industrier och bortfallet av gamla? Hur påverkar lättade restriktioner din bransch? Genom att identifiera dina uppdragsgivares och slutkundens behov blir det tydligt vad du ska fokusera på, inte minst för att sticka ut i mängden.
  • Dra nytta av din flexibilitet. Din flexibilitet som frilansare är något av en ”USP”*, i synnerhet nu när behov av arbetskraft kan tänkas fluktuera. Nyttja den till din fördel genom att erbjuda uppdragsgivare och företag lösningar som passar deras behov.
  • Eliminera onödiga hinder. Många möjligheter går förlorade till följd av upplevda eller verkliga hinder i uppstartfasen. För frilansare tenderar administrativa bördor, faktureringsfrågor och skatteinbetalningar utgöra typiska trösklar. Om så är fallet för dig kan det vara klokt att hitta lösningar som undanröjer sådana hinder, exempelvis genom att fakturera utan företag. Som egenanställd slipper du administration och kan fokusera helhjärtat på att hitta och utföra uppdrag. Med egenanställning är startsträckan dessutom minimal, vilket kan göra dig mer flexibel i uppstartsfasen.

 

Läs mer: Saker att tänka på innan du startar eget

Det finns naturligtvis flera, inte minst yrkesspecifika, aspekter att ta hänsyn till. Men som en allmän utgångspunkt kan ovanstående faktorer ge dig en skjuts framåt när nya jobbtillfällen uppstår. På så sätt ger du dig själv förutsättningar att ta vara på möjligheterna när ekonomin lyfter.

*USP: Unique selling proposition, det vill säga de unika egenskaper som utmärker ett

erbjudande, tjänst eller produkt.