Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Maria Dufva – kriminologens resa från fast anställning till frilans

För sex år sedan tog kriminologen Maria Dufva steget ut i frilanslivet. Idag är hon en etablerad föreläsare och författare. 

– Att jag kunde börja som egenanställd var avgörande för min karriär, berättar hon. 

 

Många känner igen kriminologen Maria Dufva från föreläsningar om barns säkerhet på nätet eller genom media. Innan hon blev egenföretagare jobbade hon många år på Stödcentrum med barn som hade begått brott och utsatts för brott. När sociala medier blev stort för drygt tio år sedan, började hon att föreläsa i sin tjänst om barn och ungas liv på nätet.

– Först föreläste jag bara i skolor på Värmdö, men sedan hörde även rektorer från andra kommuner av sig. Det ledde till att jag till slut tog tjänstledigt och började att föreläsa på heltid. 

“Jag är värdelös på siffror”

Till att börja med hade Maria inte hade någon aning om vad hon skulle ta betalt – och inte heller hur hon skulle ta betalt. 

– Men då tipsade en kurator, som hade manusförfattande som sidoverksamhet, mig om att bli egenanställd via Frilans Finans. Det fortsatte jag att vara i drygt två år, ända tills jag startade mitt aktiebolag i januari 2019. Under de åren sa jag även upp mig från min fasta tjänst och gav ut min första bok, “Mitt barn på nätet”.

 

Maria menar att det kanske bara hade blivit en bok, och att hon sedan hade gått tillbaka till sin fasta anställning, om hon inte hade varit egenanställd via Frilans Finans.  

– Min mamma jobbade på Kronofogden och min pappa hade eget bolag, vilket betyder att jag har egenföretagandet i blodet, samtidigt som jag också har en stor rädsla för pengar. Helt ärligt är jag värdelös på siffror. Att slippa tänka på allt som hade med redovisning att göra i början av mitt frilansliv tror jag var avgörande för att jag skulle fortsätta på den här banan. 

En dörröppnare

Enligt en ny undersökning som Nepa gjort på uppdrag av Frilans Finans funderar två av fem svenskar på att starta eget – men många hindras för att det känns krångligt att starta ett företag och jobbigt med bokföring och redovisning. Maria berättar att hon ofta träffar människor som vill prova på att vara frilans men inte riktigt vet hur de ska gå till väga.

– Eftersom Frilans Finans var som en dörröppnare för mig tipsar jag gärna andra om att bli egenanställda. Senast igår rekommenderade jag Frilans Finans till en barnmorska som ska börja föreläsa vid sidan av sin anställning. 

 

Har du något tips till andra som funderar på att bli frilans, men inte riktigt vågar ta steget?

– Det är bara att köra. Du har ingenting att förlora, utan bara massor att vinna. 

Fakturera utan eget företag – så funkar det

 

FAKTA:

Det här innebär det att vara egenanställd via Frilans Finans: 

  • Egenanställning är ett alternativ till att starta eget företag då det möjliggör att fakturera som privatperson.
  • På bara några minuter kan man skapa ett konto och skicka sin första faktura.
  • Man får lön för sitt uppdrag, skattat och klart, i normalfallet inom fem bankdagar efter att Frilans Finans godkänt fakturaunderlaget.
  • Att ansluta sig till Frilans Finans är gratis, kostnaden är 6 procent av det man fakturerar.
  • Som egenanställd har man alltid en olycksfalls- och livförsäkring under jobben man tar. Man omfattas också av en ansvarsförsäkring.
  • Ingen administration. Som egenanställd kan man fokusera helt på sina uppdrag.