Egenanställning

Egenanställning är en modell som växt fram då många tycker att det är krångligt och svårt att starta eget företag.

Det finns ett behov av nya lösningar på dagens arbetsmarknad där en fast anställningsform inte längre är ett självklart val om man vill kunna påverka sin arbetssituation men ändå känna trygghet. Egenanställningen kan både vara en väg in på arbetsmarknaden då man kan ta betalt för tillfälliga uppdrag, eller ett första steg när man vill testa sin affärsidé när man funderar på att starta eget företag.

Egenanställning innebär att du blir anställd i ett egenanställningsföretag under den tid du utför ett uppdrag hos en kund. Efter avslutat uppdrag blir kunden fakturerad av egenanställningsföretaget, som också betalar ut lön till dig som egenanställd. Egenanställningsföretaget tar fullt arbetsgivaransvar och redovisar moms, skatter och sociala avgifter till skattemyndigheterna.

Mer information om Egenanställning hittar du hos Skatteverket

Till Skatteverket

Fördelar med egenanställning

Ingen verksamhet är för liten eller stor

Egenanställning fungerar för både regelbundna och tillfälliga uppdrag. Du blir visstidsanställd för den tiden du har uppdrag.

Det är snabbt och enkelt

Inga förkunskaper behövs. På bara några minuter kan man skapa ett konto och skicka sin första faktura.

Ingen uppstartskostnad

Att ansluta sig till Frilans Finans är gratis, kostnaden är 6% av det man fakturerar. Därför är egenanställning ett bra sätt att testa och få igång en verksamhet.

Alltid försäkrad

Som egenanställd har man alltid en olycksfalls- och livförsäkring under jobben man tar. Man omfattas också av en ansvarsförsäkring.

Ingen administration

Som egenanställd kan man fokusera helt på sina uppdrag. Fakturahantering, inkasso och redovisning till Skatteverket sköter egenanställningsföretaget.

Träffa några av våra egenanställda

Lisa Anckarman

Bloggentreprenör

Läs intervju och se film

Mats Westerberg

Hantverkare

Läs intervju

Camilla Hällbrink

Konservator

Läs intervju

Katrine Hamori

Lektör

Läs intervju

Caroline Ehrnström

Filmarbetare

Läs intervju

Andreas Barås

Skådespelare

Läs intervju

Mats Jungmyren

Fotograf

Läs intervju och se film