Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Ta tillvara på pensionärslivet – frilansa som pensionär

Den för de flesta efterlängtade pensionen markerar ofta början på en ny fas i livet. Efter ett helt yrkesliv av hårt arbete ges man välförtjänt möjligheten att i högre grad styra över sin egen tid. Men samtidigt finns det många som inte känner sig redo att ”dra sig tillbaka” bara för att man uppnått en lagstadgad pensionsålder. Läs mer om hur jobbet kan bli en källa för stimulans, glädje och välmående också under pensionen.

Allt fler väljer att fortsätta som yrkesverksamma under pensionen. För många är jobbet ett sätt att hålla hjärnan i trim, dryga ut plånboken, känna sig behövd och göra vardagen lite roligare. Att ta sig an nya utmaningar efter pensionen kan också vara ett sätt att bejaka ett intresse som kanske inte hunnits med under yrkeslivet.

 

Vad kan man jobba med?

– Det där som du aldrig haft tid till: Under arbetlivet läggs många drömmar och tankar på is av rent praktiska skäl. Med pensioneringen frigörs tid som gör att du kan spinna vidare på en affärsidé eller ett engagemang som prioriterats bort. Det kan handla om att pröva något nytt och ta fasta på en längtan om att göra något eget.

– Det där som ”bara” är ett intresse: Fotografi, konst eller trädgårdsarbete – oavsett vad ditt intresse eller din latenta talang är så kan pensionen vara ett utmärkt tillfälle att släppa spärrarna och omsätta din hobbypassion till något mer praktiskt.

– Det där alla vet att du är riktigt bra på (som ett helt yrkesliv kan intyga): Den kanske naturligaste vägen framåt efter pensionen är att fortsätta inom det yrkesområde man varit verksam i. Att bidra med kompetens och kunskap inom något man hållit på med tidigare och bevisligen är bra på kan vara precis lika tillfredsställande som att byta bana.

 

Hälsan i första rummet

Det finns självklart en rad andra sätt att arbeta vidare efter pensionering, inte minst ideellt som är ett bra sätt att kombinera jobbsuget med samhällsnytta. Oavsett vilken väg framåt man väljer kan jobb vara en viktig källa till intellektuell, fysisk och social stimulans. Faktum är att ett jobb kan vara ett bra sätt träffa människor, få möjlighet att tänka till och sätta kroppen i arbete. För de som haft ett fysiskt belastande jobb kan dock ytterligare ansträngning av kroppen behöva undvikas. Då kan i stället en hobby eller fritidsaktivitet som inte sliter på kroppen, men likväl ger stimulans för själ och sinne, vara att föredra.

Att underhålla såväl kropp som knopp är annars förknippat med många hälsofördelar, och här kan ett jobb utgöra en viktig funktion. Ett jobb kan exempelvis vara ett sätt att kanalisera den typ av fysisk eller intellektuell aktivering som visat sig viktig för flera av hjärnans centrala förmågor, såsom minne, problemlösning och koncentrationsförmåga.

 

Jobb på ens egna villkor

Det finns inget som säger att man som yrkesverksam efter pensionen måste jobba på 100 procent eller ens ta en traditionell anställning. För den som månar om sin nyvunna frihet, men samtidigt känner sig sugen på att jobba vidare, är egenanställning en bra lösning. Som egenanställd slipper man anpassa sig till traditionella anställningsformers strama ramverk och kan ta uppdrag och styra över sin tid precis som man själv önskar. Samtidigt kan man känna sig trygg i att man får hjälp när man behöver och att all administration sköts enligt lagens rätta mening.

Läs mer: Så fungerar egenanställning

Jobb och pension kan alltså utan problem gå hand i hand. Pensionärslivet öppnar dörrarna för mer flexibilitet och ger större utrymme att styra över sin tid. Och med mindre krav och mer självbestämmande kan ett jobb kanske fortsätta skänka glädje, mening och energi – också efter man känner sig färdig med karriären