Tjäna pengar vid sidan av studierna?

Att börja jobba och tjäna pengar vid sidan av studierna blir allt mer vanligt. Över 80% av alla young professionals överväger att börja arbeta under studietiden. En del föredrar att leta efter ett jobb relaterat till sina studier för att få erfarenhet och knyta kontakter i branschen, medan andra primärt ser det som ett bra sätt att dryga ut studiebidraget. Det är dock viktigt att komma ihåg att det krävs en extra ansträngning för att klara av ett jobb på sidan av studierna, och att hitta en balans mellan de två kan komma vara utmanande ibland. På StudentJob.se kan du hitta extrajobb och deltidsjobb som passar dig som studerar.

Självklart är det motiverande att få mer kött på benen och skapa professionella referenser, men även den mest ambitiösa kan ta sig vatten över huvudet. Här nedan följer tre bra knep för att effektivt balansera arbetslivet med skolan!

Våga fråga
Är du en av dem som överväger att börja jobba på sidan av studierna? Då kan det vara nyttigt att rådfråga någon som pluggar året över dig eller någon annan du känner som jobbar på sidan av skolan. På så sätt får du en inblick i hur de upplever att det fungerar men kanske också en känsla för om det är något för dig. Är du ute i god tid kan du även kolla kurslistan och se hur dina kommande kurser är upplagda för att redan nu börja planera.

Planera och prioritera
För studenten är planering förmodligen inte något främmande koncept. Investera i en bra kalender där du håller koll på dina deadlines men också när du kan vara ledig – för tro mig, det är minst lika viktigt. För vissa kan planeringen underlättas av att det är mycket att göra, då det inte riktigt finns något utrymme för att inte påbörja en ny uppgift i tid eller avsluta en annan. Men för att kunna planera är det också viktigt att kunna prioritera. Vad behöver du göra just nu? Och vad kan vänta till lite senare? Kom ihåg, bara för du börjat plugga och jobba samtidigt är det viktigt att inte glömma bort ditt sociala liv.

Bocka av checklistan
När du planerat, punktat upp och prioriterat blir det dags att checka av allt. Hur skönt är det inte att stryka någonting från din to do list? Det har även visat sig minska stress hos många. Det är inte alla som klarar av att plugga och jobba samtidigt, och att lyckas med båda är något du ska vara stolt över. Att kombinera studietiden med jobb kan vara en värdefull språngbräda in i arbetslivet – glöm bara inte att lägga till alla dina nya erfarenheter på ditt CV inför framtiden!

 

Hedvig Thorson
Studentjob.se