Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

6 tips för dig som vill driva eget

Drömmer du om starta eget, men tycker att det verkar för krångligt? Det behöver det inte vara. Här ger experterna sina bästa råd för att du ska få en så bra start som möjligt på ditt frilansliv.

 

En ny undersökning gjord av Nepa på uppdrag av Frilans Finans visar att allt fler svenskar funderar på att bli egenföretagare, men att många samtidigt är rädda för att ta steget ut i det okända. För att du ska få en bättre överblick över vad det innebär att bli egen har Fredrik Lundström, som är verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum Stockholm, och Caroline Weijmar från Frilans Finans rådgivningsteam sammanställt 6 tips:

1. Skriv ner din affärsidé

Ska du sälja en tjänst eller en produkt? Hur ser marknaden ut? Vilka är dina konkurrenter? Genom att göra upp en tydlig affärsplan får du en bra bild av hur din verksamhet ska se ut.

2. Välj bolagsform

Enskild firma, aktiebolag eller egenanställning. Innan du sätter igång måste du bestämma dig för vilken bolagsform du vill ha.
– Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning till dig som vill starta eget, och om du vill ha lite mer av en mjukstart brukar vi rekommendera en egenanställning, via exempelvis Frilans Finans, säger Fredrik Lundström.

3. Se över din finansiering

Innan du säger upp dig från en fast anställning och blir egenföretagare, bör du se över hur du ska finansiera din uppstart.
– Behöver du ta ett banklån? Eller kan du kanske få finansiering via ditt nätverk? Se till att ha koll på ditt företags ekonomi redan från starten, säger Fredrik.

– Som egenanställd behöver du inte något startkapital alls. Du har inte heller några fasta kostnader för redovisning, bokföring och försäkringar utan betalar 6 procent av det du fakturerar, tillägger Caroline. Du behöver inte ens säga upp dig från din fasta anställning utan kan börja lite smått vid sidan om, vilket många tycker är ett tryggt sätt att komma igång.

4. Hitta en mentor

Med stor sannolikhet har du en familjemedlem, granne eller bekant som är egenföretagare. Enligt Fredrik är värdefullt att ha någon i sin närhet som kan hjälpa dig i början och som du kan bolla dina frågor med.

– Du är rätt ensam som företagare inledningsvis och därför är det bra att ha ett nätverk, och kanske till och med en mentor. Det kan vara skönt att kunna stämma av med sin omgivning om du är på rätt spår, säger han.

– Ja, att driva eget kan verkligen kännas ensamt ibland. Det är bra att ha någon att bolla med eller fråga om råd. Därför har vi på Frilans Finans ett rådgivningsteam dit du som egenanställd kan vända dig för råd och stöd inom allt från prissättning och avtalsfrågor till fakturering och hur man får ersättning för utlägg, berättar Caroline.

5. Ta in hjälp

När du startar ett företag behöver du fokusera på att utveckla din idé, och helst inte lägga alltför mycket tid på sådant som du kan få hjälp med, exempelvis bokföring.

– Om du får hjälp med de administrativa delarna, kan du ägna dig åt det väsentliga, nämligen att nå ut till din marknad, förklarar Fredrik.

– Ofta är det de administrativa sysslorna som bokföring och redovisning som hindrar människor att våga ta klivet. Och även om du har en revisor måste du fortfarande göra ganska mycket själv. Som egenanställd slipper du helt tänka på bokföring, momsredovisning, inkasso etc. Du hittar dina uppdrag, fakturerar genom egenanställningsföretaget och får lön, skattad och klar, säger Caroline.

6. Ha tålamod

Det kan vara lite skakigt när du precis har startat din verksamhet, men det är inte en anledning att ge upp.
– Att ha tålamod är jätteviktigt. Det är en av lärdomarna jag har fått med mig när jag har startat bolag, berättar Fredrik.

– Verkligen, jag håller med, svarar Caroline. Det tar ofta lite tid att arbeta upp en kundkrets och få verksamheten att börja rulla. Men det är så stimulerande att varje dag mötas av dem som kommit igång och brinner för att göra sin grej. Så jag tror att det viktigaste är att man vågar försöka, annars ångrar man nog att man aldrig provade.