Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Ut ur ekorrhjulet? Podcasten Dumma Människor pratar mänskligt beteende i arbetslivet

Hur kommer det sig att vi förväntas vara på jobbet åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan? Det är varken särskilt kul eller anpassat till det mänskliga psyket. I ett podcastavsnitt tillägnat det moderna arbetslivet utmanar programledaren och föreläsaren Lina Thomsgård och psykologen Björn Hedensjö gamla sanningar och förlegade föreställningar om hur vi ska arbeta.  

Sveriges största vetenskapspodd tar sig an det moderna arbetslivet

Dumma människor är podden som hjälper oss besvara frågan som nog alla ställt sig någon gång: om vi är så rationella och smarta som vi tror – varför beter vi oss då så omänskligt korkat? Tillsammans undersöker programledaren och föreläsaren Lina Thomsgård och psykologen Björn Hedensjö mänskligt beteende utifrån en rad olika perspektiv. På resan mot svaren får vi ta del av oslagbara livstips och förklaringar som väcker nya insikter om hur vi kan bli en bättre partner, vän, anställd, chef eller människa.

Så är också fallet när Dumma Människor, i ett samarbete med Frilans Finans, riktar fokus mot arbetslivet. I ett avsnitt som rymmer alltifrån ny forskning till vedertagna psykologiska modeller, får vi bland höra mer om ursprunget till 8-timmarsdagen, vad som tenderar att påverka vår motivation och hur vår produktivitet brukar fluktuera under en vanlig dag.

Dags att förändra synen på arbetslivet?

En bra grund för förändring, oavsett vilket område det handlar om, är att skapa sig en fördjupad förståelse för hur saker ligger till. Detsamma gäller här, när vi får lära oss mer om varför våra beteendemönster i arbetslivet ser ut som de gör. Avsnittet gör sig bäst i sin helhet, men bara för att ge dig ett smakprov – här är några av de frågor som adresseras:

  • Tiderna som formar arbetslivet – hur påverkar det dig som nattuggla eller morgonpigg?
  • Fyra dagars arbetsvecka – kan det funka i praktiken?
  • Vad är det optimala sättet att ta sig an en dag – förtjänar siestan upprättelse?
  • Varför har 8-timmarsdagen blivit ett allmänt utgångsläge? Finns det skäl att ifrågasätta den?
  • Frilansa – vad är för- och nackdelarna med att arbeta uppdragsbaserat?
  • Tvåfaktorsteorin – vad skapar motivation, tillfredsställelse och missnöje i arbetet?

Sugen på att ta dig ur gamla hjulspår?

Att ifrågasätta gamla sanningar är lättare sagt än gjort. Men det kan vara ett viktigt steg för att bli bättre på att uppskatta och värdera det som faktiskt är meningsfullt i våra liv. Det gäller oavsett om slutsatsen blir att man är en vanemänniska som stormtrivs med 8-timmarsdagen eller behöver frihet och flexibilitet för att frodas på jobbet.

Lyssna på avsnittet i sin helhet här!