Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Så fixar du frilanslivet – fem saker alla frilansare borde känna till

Rönen om frilanslivet är många och inte alltid helt lätt att navigera bland. Det här är kanske inte ens den första listan med tips, life hacks eller genvägar till ett hälsosamt och framgångsrikt frilansliv du tar del av. Men vad kokar alla dessa myter, råd och riktlinjer ner till? Här har du fem saker alla frilansare borde känna till.

Frilanslivet är svårt att anpassa efter en universell mall. Respektive frilansares unika förutsättningar och drömmar skapar olika behov och olika möjligheter. Det i sig – att få hitta sin egen väg – är förvisso inte heller ett problem utan snarare en källa till personlig utveckling och stor behållning. Men även för den mest klarsynte och väl förberedde frilansaren kan det vara värdefullt med lite vägledning kring hur man mår bra och får ekonomin att gå ihop som frilansare.

 

1.    Skapa dig ett socialt frilansliv

Den ensamma frilansaren tillhör det förflutna, i alla fall för den som vill. Du som oroar dig för att känna dig ensam som egen har i dag goda möjligheter att skapa dig ett socialt frilansliv. Genom kontorshotell och coworking spaces kan man som frilansare få den sociala stimulans och gemenskap som är förknippat med det traditionella kontoret. Trivs man trots allt bra utan sällskap, ja då går ju det såklart precis lika bra att utgå hemifrån eller från en annan arbetsplats där man kan arbeta mer avskilt. Som frilansare har du flexibiliteten att välja själv.

 

2.    Fokusera på det du gör bra (och låt någon annan sköta resten)

Man kan trots allt inte vara bäst på allt, och att ta hjälp inom vissa områden kommer spara dig både tid och pengar. Oavsett om det är en revisor som hjälper dig med bokföringen, ett egenanställningsföretag som organiserar ditt arbete eller en utvecklare som bygger din hemsida brukar det nästan alltid vara lönt att ta hjälp med sådant som du känner dig osäker på. Det minimerar risken för att något går fel och frigör dessutom tid som du i stället kan ägna åt det som är det faktiska syftet med din verksamhet (och som du förmodligen gör riktigt bra).

 

3.    Lägg inte alla ägg i samma korg

Att fokusera på sin grej är inte samma sak som att blint förlita sig på att en kund kommer kunna bära din verksamhet i all oändlighet. Den distinktionen är viktig, för när det kommer till kunder kan saker ändras och det snabbt – det har inte minst coronakrisens intåg i samhället gjort oss väl påminda om. Kom ihåg att dra nytta av dina nätverk och försök hitta flera uppdragsgivare för att minimera risken för att du en dag står utan uppdrag.

 

Läs mer: Alexander Pärleros bästa tips för att hitta nya uppdrag

 

4.    Upprätthåll en sund work/life balance

Det är lätt att bli uppslukad av sitt frilansande, inte minst om man sysslar med något man brinner för. Med lösare strukturer och mer frihet är det dessutom inte ovanligt att gränserna mellan fritid och jobb suddas ut (det finns ingen som kommer påminna dig om att ta en paus eller semester). Men att ta hand om kropp och sinne är grunden för såväl goda prestationer som ett hälsosamt yrkesliv. För frilansaren är det kanske därför särskilt viktigt att komma ihåg att tillåta sig själv att koppla ifrån jobbet med jämna mellanrum. Börja med att hitta din formel; oavsett om den utgår från att träna på lunchen, stänga av mejlnotifikationer eller sätta upp specifika dagsrutiner kommer den bana vägen för ett bättre frilansliv.

 

5.    Håll koll på dina skyldigheter (och slipp ligga vaken om nätterna)

Att driva en egen verksamhet kommer med vissa skyldigheter, inte minst i termer av att rapportera om moms och skatt till Skatteverket. För att minimera risken för att behöva ligga vaken om nätterna med oro över om man gjort rätt för sig behöver man sätta sig in lite i hur skatter och bokföring fungerar. För dig som upplever det administrativa ansvaret som betungande kan också egenanställning vara ett alternativ; då ser egenanställningsföretaget till att skatter, avgifter och andra viktiga uppgifter sköts på ett korrekt sätt.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något exakt facit för hur man bör förhålla sig till frilanslivet. Men ett hållbart ramverk för entreprenörsdrömmar, ett extrajobb och annat frilansande är alltid en bra utgångspunkt.

 

Läs mer: Trygghet som egenanställd – vad menas med det?